Edzés napi kétszer: itt a válasz, hogy használ vagy árt

Írta: ,

Egyszerű emberi logika: ha az edzés jót tesz nekem, akkor minél többször végzem, annál többet fogok fejlődni. Nem igaz? A témát sok oldalról meg lehet vizsgálni, de egy biztos: egyáltalán nincs jó hatással mindenkire az, ha túlhajtja magát a teremben.

A túledzettség jelei Kép forrása: instagram, @lillysabri

1/6 A túledzettség jelei

Nem mindegy, hogy maratonra edzel, vagy most kezdesz ismerkedni a fitnesszel. Még akkor is, ha egyébként jó kondiban vagy, vigyáznod kell, ne pörgesd túl magad, egy idő után ugyanis a fejlődésed megáll, sőt visszafordul, mert a szervezeted már nem bírja a terhelést.

Onnan tudod, hogy túlzásba vitted az edzést, hogy fáradékony, levert és kedvetlen vagy, egyre kevesebb súlyt bírsz el és rövidebb táv esik jól a kardiónál.

Ezzel szemben viszont a szervezeted fokozatosan több energiát kér, mivel pótolni akarja a túlhajtás miatt elveszett tápanyagokat, így gyakran leszel farkaséhes, és kifejezetten szénhidrátot kívánsz szénhidrát hátán.

Nem váltod ki ezzel a nassolást! Kép forrása: happilygrey.com

2/6 Nem váltod ki ezzel a nassolást!

Az is gyakori hiba, hogy azt hisszük: ha reggel futottunk egy ötöst, délben nyugodtan megehetjük azt a szelet tortát, majd este megint elmegyünk, és leizzadjuk a kalóriákat.

Ez két sebből vérzik: egyrészt akkor is megeheted azt a tortaszeletet, ha egész nap nem edzettél (tudod, mértékletesség – amíg nem vágsz be belőle minden nap egyet, egyáltalán nem fog megártani), másrészt az a tortaszelet üres kalóriákat tartalmaz, amelyekből estére a szervezeted már nem tud energiát nyerni.

A cukor elkezd beépülni, te pedig kiürült energiaraktárakkal akarod beindítani majd a motorodat, ami – bárhogy is nézzük – nem egészséges. Ha tudod, hogy be kell tervezni egy-két extra kalóriát arra a napra, és bűntudatod lenne ha nem dolgoznád le, a napi egy edzésedre húzz inkább rá egy kicsit!

Nem mindegy, mit edzel Kép forrása: tumblr, getfitorgohome

3/6 Nem mindegy, mit edzel

Ha tényleg jó kondiban vagy, nem lehet probléma azzal, hogy napi kétszer edzel, ha betartod az aranyszabályt: törekedj az egyensúlyra! Ha elmentél egy laza kocogásra reggel, este egy félórás súlyzós edzés belefér.

Ha kihajtottad a lelkedet is egy crossfit edzésen délelőtt, levezetheted egy kis jógával – a fáradt izmaidnak egyébként is jót tesz.

A jóga igazi aduász ilyen szempontból: vannak igazán durva változatai is, de a sztenderd, lassú jóga bármivel tökéletesen párosítható, hiszen intenzív nyújtásnak felel meg, amiről tudjuk, hogy kötelező, ha sportolunk.

Nem mindegy, mikor edzel Kép forrása: shopstyle.com

4/6 Nem mindegy, mikor edzel

Ha egy-két óra telik el a két edzés között, az még az élsportolókat is megizzasztaná. Ha mindenképpen kétszer szeretnéd sokkolni a testedet egy nap, időzítsd úgy, hogy minél több idő teljen el a kettő között.

A reggeli és esti időpontok ilyen szempontból teljesen tökéletesek – ha közötte esetleg ülőmunkát is végzel, még jót is fog tenni, hogy előtte és utána is kiszakadsz a természetellenes testtartásból, persze csak akkor, ha az előbb említett óvatossággal teszed.

E szabály alól kivétel, ha egymásután végzel kardió és súlyzós edzéseket: ez egy bevált módszer a testépítők körében is; elsőként bemelegítenek mondjuk a futópadon, aztán bevetik magukat a súlyok közé. De ez egy edzésnek számít, nem kettőnek, és nem három órás időintervallumot jelent, hanem maximum másfél órásat – itt is észnél kell lenni a mennyiséggel!

Egyél többet! Kép forrása: blog.freepeople.com

5/6 Egyél többet!

Erre most minden nőnek biztosan megdobban a szíve, de így van: ha többet edzel, többet is kell enned. De ez sajnos nem azt jelenti, hogy tényleg letolhatod azt a csokitortát napközben, és még négy másikat is mellé, csupán azt, hogy figyelned kell az edzés előtti energiabevitelre, hogy legyen miből fedeznie a szervezetednek a plusz igénybevételt.

Az edzés előtti és edzés utáni étkezések a legfontosabbak: előtte szénhidrátban gazdag nassolnivalót fogyassz, utána pedig töltsd vissza a fehérjeraktáraidat, hogy biztosan legyen miből újjáépülnie az izmaidnak. Egy banán pirítóssal, majd a kiadós mozgás után egy fehérjeshake tojásfehérjés rántottával és egy vékony szelet kenyérrel tökéletes választás, ráadásul nem is maradsz éhes ezek után.

Szóval akkor most jó vagy nem? Kép forrása: tumblr, robolikesifit

6/6 Szóval akkor most jó vagy nem?

A napi két edzés segíthet, főleg akkor, ha valamiféle versenyre készülsz, vagy az utolsó néhány kilót szeretnéd lefaragni. Ennek ellenére senkinek nem ajánljuk, mert nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi terhelést bír a szervezeted, és igen könnyen túledzheted magad, tehát ha nem muszáj, ne terheld a testedet ezzel.

Napi egy kemény és izzasztó, egy-másfél órás edzés bőven elég ahhoz, hogy záros határidőn belül leolvaszd azokat a kilókat, de ha mégis úgy döntesz, kell az a napi kettő, figyelj az intenzitásra, a két mozgás között eltelt időre és arra is, hogy megfelelő mennyiségű alvást kapjon a szervezeted, utóbbi nélkül ugyanis könnyen lesérülhetsz.