Mindig felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka!

Zabolai Margit
Írta: ,

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít. Ha huzamosabb időn keresztül nem tudod átaludni az éjszakát, annak már az egészségedre is komoly hatása lehet, ezért a kellemetlenséget nem szabad félvállról venni, és meg kell szüntetni az okát – a leggyakrabban ezekre a zavaró tényezőkre gyanakodhatsz.

Túl meleg a szoba Kép forrása: unsplash

Nyáron persze – hacsak nincs légkondicionáló – ez ellen nem sokat lehet tenni, de még a fűtési időszakban is sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl melegen tartják a hálószobájukat.

Az ideális pihenéshez az a jobb, ha kicsit hűvösebb a környezetted: az amerikai National Sleep Foundation szakértői szerint az ideális hőmérséklet 18-19 Celsius-fok körül van, bár mindenkinek mások az egyéni igényei, így természetesen néhány fokkal eltérhet az, hogy te hogyan érzed jól magad.

Tapasztald ki, hogy mi a legkényelmesebb a számodra, de ha rosszul alszol, próbálj a hűvösebb oldalon maradni.

Az alvási apnoé egy alvás idején jelentkező légzészavar: lényegében azt jelenti, hogy amíg alszol, a légzésed időnként ki-kimarad, majd újraindul.

Az akadályt az összetapadó garat okozza, ami aztán egy horkantás során válik szét, és a légzés újraindul, miközben a beteg mindezt talán észre sem veszi.

Egy-egy horkantást persze bárki hallathat alvás közben, de ha a hálótársad az éjszaka során gyakran hallja tőled ezt a hangot, te pedig időről időre kimerülten, összetörve ébredsz, érdemes kivizsgáltatni magadat, mert a kezeletlen apnoénak akár súlyos következményei is lehetnek.