5 dolog, ami akkor történhet, ha túl sokszor dörzsölöd a szemeidet

Szirák Viki
Írta: ,
5 dolog, ami akkor történhet, ha túl sokszor dörzsölöd a szemeidet

Kép forrása: unsplash.com

Egy hosszú nap után te is gyakran kapod azon magad, hogy dörzsölöd a szemeidet? Ilyenkor valójában az itt található idegeket stimulálod, amelyek lelassítják a szívverésed, és csökkentik a stressz mértékét. De hiába tölt el egy kis ideig jó érzéssel, hosszabb távon a látásodat is károsíthatja a dörzsölés!

Ha nagyon sokszor dörzsölöd a szemeidet, egy idő után elgyengülhet a szaruhártyád, átalakulhat ennek struktúrája, és kúpszerűen kiemelkedhet a szemedből.

Ezt a szem degeneratív rendellenességének tartják: az orvosok keratoconusként emlegetik ezt az állapotot, ami nem kevés kellemetlen mellékhatással jár.

Érzékennyé válsz a fényre, kettőslátást tapasztalhatsz, ami súlyos esetben már az olvasást, de akár a tévénézést is megnehezíti.

Legrosszabb esetben még műtéti beavatkozást is igényel, így nem javaslott félvállról venni a tüneteket.

Amikor egy szempilla böki a szemedet, vagy egy porszem irritálja a felületét, nagy a kísértés arra, hogy elkezdd dörzsölni, igaz? De ez valójában csak ront a helyzeteden!

Elég egy rossz mozdulat, és könnyen felsértheted a szaruhártyádat, ami fájdalmas ugyan, de szerencsére egy-két napon belül meggyógyul.

Azonban időnként vannak olyan orvosi esetek, amikor nagyobb a sérülés, és ha nem kezeli a beteg a sebet, akár fekély is kialakulhat a szemén!

Ezt viszont azonnal kezelni kell, mert komoly esetben vaksághoz és a szem kilyukadásához is vezet.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció