Dobd ki a dezodorod: a szakértő szerint jobb lesz az illatod

Sándor Alexandra
Írta: ,
Dobd ki a dezodorod: a szakértő szerint jobb lesz az illatod

Az izzadás kulcsfontosságú a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a méregtelenítésben is. Kanadai kutatók állítják, hogy kifejezetten veszélyes, ha megpróbálod csökkenteni. Ráadásul hozzátették: minél több deót használsz, annál kellemetlenebb lesz a természetes testszagod. Sőt, ha mindez nem volna elég, további tudományos vizsgálatok is igazolják, izzadni miért „jó”, s azt gátolni miért „rossz”.

Miért verejtékezel?

Még maga a szó is kellemetlenül cseng? Pedig nagyjából 2,6 millió verejtékmirigy található a testeden, miközben mindennap azért drukkolsz, hogy minél kevésbé lépjenek működésbe.

Mert ha megteszik, akkor folt terjed szét a ruhádon, ráadásul rossznak érezheted a saját illatod…

A több százmilliárdos dezodorpiac pont arra épül, hogy többé-kevésbé biztonságban érezhesd magad.

Egészségügyi szempontból azonban az élettel összeegyeztethetetlen lenne, hogy egyáltalán ne izzadj.

Nélküle ugyanis hemzsegnének a mérgező fémvegyületek a szervezetedben, nem gyógyulnának a sebeid, és záros határidőn belül hőgutában halnál meg.

„Ez a test egyetlen önhűtő mechanizmusa, hiszen a hőenergia kipárolgás útján távozhat” – magyarázta George Havenith, a brit Loughborough University professzora a DailyMail hasábjain, miután elolvasta a friss kanadai kutatás eredményeit, amelyek a Journal of Environmental and Public Health szaklapban jelentek meg.

Mérgező fémek

Bizonyára felkeltette az érdeklődésed az iménti kijelentés, hogy izzadás nélkül elképesztő mennyiségű mérgező fémvegyület halmozódna fel a szervezetedben.

Elsősorban arzénről, kadmiumról, ólomról és higanyról van szó, melyek a környezetből jutnak az emberi testbe.

Tengeri herkentyűkkel, gabonafélékkel és káposztafélékkel viheted be őket. A dohány növény pedig egyenesen „összegyűjti” őket a talajból a kanadai szakértők szerint. Mind a négy felsorolt fém karcinogén, tehát rákkeltő.

Emellett ártanak az idegrendszernek, a szívnek, az agynak és a vesének is. A legtöbb dezodor olyan elven működik, hogy alumínium sókkal akadályozza a verejtékmirigyek működését, így a méreganyag csak részben távozik, amitől a tested meg szeretne szabadulni.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehetsz az egyensúly helyreállításáért…

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban