Dobd ki a dezodorod: a szakértők szerint jobb lesz az illatod

Sándor Alexandra
Írta: ,
Dobd ki a dezodorod: a szakértők szerint jobb lesz az illatod

Az izzadás kulcsfontosságú a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a méregtelenítésben is. Kanadai kutatók állítják, hogy kifejezetten veszélyes, ha megpróbálod csökkenteni. Ráadásul hozzátették: minél több deót használsz, annál kellemetlenebb lesz a természetes testszagod. Sőt, ha mindez nem volna elég, további tudományos vizsgálatok is igazolják, izzadni miért „jó”, s azt gátolni miért „rossz”.

Izzadás és sebgyógyulás

Említettük már, hogy verejtékmirigyek milliói „laknak” a bőrödben. A Michigani Egyetem 2012-es kutatása szerint közülük az ekkrin típusúak rendkívül lényegesek a sebgyógyulás folyamatában.

Korábbi feltételezések szerint a nyílt sebek a szőrtüszőkből, továbbá a környező ép felületből nyert sejtek segítségével hegednek be.

Ez a vizsgálat azonban rámutatott, hogy az ekkrin verejtékmirigyek felnőttkori őssejteknek adnak otthont, amelyek akár órák alatt képesek vadonatúj hámsejtté alakulni.

A felfedezés még a bőrgyógyászokat is meglepte, akik elismerték: furcsa, hogy mindezidáig semmilyen információjuk nem volt ezzel a folyamattal kapcsolatban.

Az őssejt-lelőhely felfedezése új utat nyitott a súlyos bőrproblémák megoldására irányuló kezelések kutatásában: hozzájárulhat az égések, a fekélyek és az akné javulásához is.

Miért lesz kellemetlenebb szagod?

Egy másik nemrégiben készült kutatás arra enged következtetni, hogy a dezodorhasználat rosszabb testszagot eredményez.

Az eredmények Cameron Diazt például biztosan nem lepték meg, aki idén nem volt rest azt nyilatkozni, hogy már húsz éve nem használ izzadásgátlót, mert a hónaljszőr eltávolítása szerinte maradéktalanul megoldja a problémát.

Noha vitatnánk, hogy a gond forrása mindössze ennyi lenne, a belga Genti Egyetem szakértőjének, Chris Callewaert-nek a szavait nem vonjuk kétségbe.

Ő a júliusban megjelent tanulmányában fejtette ki, hogy a verejtékünk döntő többsége szagtalan, mivel az egész testet borító ekkrin mirigyekből származik, míg a hónaljban több az úgynevezett apokrin. Ezek pedig a méreganyagok felhalmozásával „fellázadhatnak”, ha nem tudnak rendesen kiürülni.

Te mit gondolsz minderről? Békében élsz a dezodoroddal, vagy szeretnél tőle megszabadulni?