Dalos pacsirta vagy varjú? Meglepő tények a hangodról

Sándor Alexandra
Írta: ,

Csak akkor gondolsz bele, mekkora kincs a hangod, amikor bosszantó módon berekedsz, vagy megszólalni sem tudsz. A légúti panaszok mellett sajnos kifejezetten a hangszálakat fenyegető betegségek is léteznek. Elárulunk néhány érdekes összefüggést, amelyek tudatában akár meg is előzheted ezeket.

Ahány ember, annyi hangerő

Rengeteg oka lehet annak, hogy folyton suttogsz vagy kiabálsz – értenek egyet a fül-orr-gégészek.

Az azonban szinte biztos, hogy a fokozatosan kialakuló vagy egyik pillanatról a másikra jelentkező kiabálás halláskárosodásnak az eredménye.

Másoknak viszont nem a hallóidegeik, hanem a hangszálaik fáradnak el, ennélfogva képtelenek a megfelelő hangerő elérésére.

Vannak, akik valamilyen anatómiai sajátosság miatt hajlamosabbak a gégegyulladásra – nekik általában kiegészítő terápiára van szükségük a légúti fertőzést követő felépüléshez.

Azok, akik izommerevséget vagy gyakoribb összehúzódásokat produkálnak, sajnos nagyobb eséllyel intenek egy időre búcsút a hangjuknak, amikor megfáznak.

Szakképzett terapeuta segíthet rájönni, megfelelően használod-e a hangszálaidat.

A túlsúly a hangodra is hat

A pluszkilók nemcsak az alakodat befolyásolják, hanem a hangodat is megváltoztathatják.

A nyaktájéki zsír ugyanis összeszűkíti azt a helyet a gégében, amelyen belül a hangszálak megfeszülnek és elernyednek, tehát rezonálnak.

A jelentős mennyiségű túlsúly a légcső átmérőjét is szűkítheti, rontva ezáltal a hang minőségét.

Jellegzetes, hogy az elhízottak beszéde fáradtnak, elgyötörtnek tűnik. Emellett mélyebbé is válhat, hiszen a hangnak több szöveten kell átszűrődnie, mielőtt kijut a külvilágba.

Már írtunk róla, hogy akár 2-3 kg hasi zsír is növelheti a vérnyomásodat – hát most itt egy újabb bizonyíték arra, milyen károsak lehetnek az egyes helyeken lerakódott zsírraktárak.

Fontos, hogy amennyiben az érintettek közé tartozol, havi mínusz 2-4 kg-os tempóban haladj, különben fennáll a jojó-effektus kockázata.