4 rendkívüli dolog, amit kevesen tudnak, pedig mindenkinek tudnia kell a D-vitaminról

Kató Iringó
Írta: ,
4 rendkívüli dolog, amit kevesen tudnak, pedig mindenkinek tudnia kell a D-vitaminról

Kép forrása: Myvisulas/Depositphotos.com

A D-vitamint manapság olyan sűrűn emlegetik mindenfelé, hogy olybá tűnik, mintha a jó öreg C-vitamint szeretné lelökni a képzeletbeli trónjáról. Erről azonban szó sincs. Mindkét vitamin rendkívül fontos az emberi szervezet számára.

Előző cikkünkben a C-vitaminról gyűjtöttünk össze érdekes információkat, ezen cikkünkben pedig a D-vitamint vesszük górcső alá.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk? Kép forrása: studioM/Depositphotos.com

Napjainkban már egyre kevesebben állítják, hogy felesleges a D-vitamint külsőleg pótolni, hiszen a napsugárzás közreműködésével kialakul a szervezetünkben a megfelelő D-vitamin ellátottság, hiszen ez sajnos nincs így. Ehhez minden nap, teljes testfelülettel 15 percet kellene eltöltenünk a napon, a déli órákban, méghozzá fényvédő krém nélkül, s mindez maximum az éppen fennálló D-vitamin szükséglet kielégítésére lenne elég, de raktározás nem történne így se.

A mi éghajlatunkon azonban a lakosság nagy része nyáron sem rendelkezik elegendő D-vitaminnal, a téli hónapokról pedig már ne is beszéljünk. Táplálékainkból (pl.: tejtermékek, belsőségek, kaviár, lazac, tőkehal, hering, makréla, szardínia, vargányagomba, tojás sárgája, stb.) pedig a D-vitaminnak csak az előanyagát tudjuk bejuttatni, úgyhogy mindezekből látszik, hogy érdemes a D-vitamint külsőleg pótolni étrend-kiegészítő formájában.

Érdekesség, hogy hazánkban a háziorvos nem írhat fel olyan laborvizsgálatot, mely a D-vitamin-szintet méri, így ily módon nem tudunk utánajárni a D-vitamin ellátottságunknak.

Ahogy a fentiekből láthattuk, az emberek nagy része D-vitamin hiányban szenved, mégis sokan félnek a túladagolástól, mert, hogy zsíroldékonysága révén elraktározódik a szervezetben.

Ám a túladagolástól semmiképpen sem kell tartani, hogyha betartjuk az alábbi szabályt: 50-60 testkilogrammonként szedjünk napi 1000 NE D-vitamint.

A D-vitamin túladagolása rendkívül ritka, egészséges felnőttek esetében a napi 3000-4000 NE mennyiség sem okozhat gondot.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv