5 vészjósló jel, hogy nagyon kevés a D-vitamin a szervezetedben

Gerber Petra
Írta: ,

Egészségesen táplálkozol, sportolsz és odafigyelsz a vitaminpótlásra is? Mégis többször érzed magad lehangoltnak és fáradtnak? Nagyon valószínű, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz. A helyzet az, hogy a probléma világméretű, hazánkban pedig különösen jellemző - Magarországon tél végéig a lakosság mintegy 95% szenved D-vitamin hiányban. Lássunk most 5 gyakori jelet, ami a hiányára hívhatja fel a figyelmünket.

Fokozott izzadás Kép forrása: 5mintohealth.com

Ez furcsán hangozhat, mégis az egyik legjellemzőbb tünet a D-vitamin hiányban szenvedőknél.

Ha nyugalmi állapotban vagy kisebb, minimális mértékű fizikai terhelés során is erős izzadást tapasztalsz, akkor mindenképpen kezdj el gyanakodni.

Ilyenkor érdemes lehet megnézetned, hogy megfelelő-e a D-vitamin szinted és amennyiben az a normális mérték alá csökkent, úgy fontos, hogy gondoskodj a pótlásáról.

 

Állandó gyengeség érzet Kép forrása: lifehack.org

A D-vitamin hiány sajnos hosszútávon folyamatos kimerültséghez vezethet, még akkor is, ha te napi szinten 6-8 órákat alszol. A megfelelő D-vitamin mennyiség ugyanis fenntartja a szervezet erejét kortól és nemtől függetlenül.

Egyes kutatások például szoros összefüggést mutatnak a D-vitamin mennyisége és az izmok erőssége között, ugyanis bebizonyították, hogy a 60 év körüliek körében 20 százalékkal csökkent az izmok gyengesége a megfelelő D-vitamin mennyiség bevitele mellett.

A táplálék kiegészítő rendszeres szedése ugyanis már akár hat hónapon belül képes leszámolni az izmok állandó gyengeségével.