A csendes halál: ismerd fel időben a cukorbetegséget és tegyél ellene

Zabolai Margit
Írta: ,
A csendes halál: ismerd fel időben a cukorbetegséget és tegyél ellene

A cukorbetegség a világ egyik leggyakoribb anyagcsere-betegsége, és nemtől, kortól függetlenül bárkit veszélyeztethet. Éppen ezért fontos, hogy tegyél a megelőzéséért, és az is, hogy idejében felismerd a bajt, és legalább a súlyos szövődményeket megelőzd.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegségben szenvedőknél az inzulinhatás csökkent, vagy teljesen hiányzik. Az inzulinra azért van szükség, hogy a szervezet a bevitt cukrot le tudja bontani. Ennek hiányában bizonyos sejtek nem jutnak cukorhoz, vagyis olyan, mintha éheznének.

Ez az oka annak, hogy a cukorbetegek rosszulléte hasonló tüneteket produkál, mint például a részegség: szédülés, ájulás, félrebeszélés. Nagyon fontos, hogy ha ilyen tüneteket észlelsz valakin, azonnal hívj orvost hozzá, és ne hagyd magára az utcán!

A cukorbetegségre azonban korábban is figyelmeztetnek jelek, ezeket sem érdemes félvállról venni.

Árulkodó tünetek Kép forrása: wphs.ru

A cukorbetegség kialakulásának oka többféle lehet, és magának a cukorbetegségnek is több típusa van.

Bizonyos tünetek azonban árulkodóak lehetnek, és ha ezeket észleled magadon, érdemes elvégeztetni egy vizsgálatot, hogy kizárd a cukorbetegség lehetőségét.

Az állandó fáradékonyság, a gyors, látszólag indokolatlan súlyváltozás, ami hirtelen hízás, de súlyvesztés is lehet, a fejfájás, a hirtelen rád törő éhségrohamok egyaránt a cukorbetegség jelei lehetnek, de tipikus tünetek az állandó szomjúság, valamint a fémes szájíz és az enyhén klóros szagú lehelet.

Legolvasottabb cikkek

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Fókuszban

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell