Csomó a mellben – 40 éves korig veszélytelen?

Csomó a mellben – 40 éves korig veszélytelen?

A fiatal nők egyre egészségtudatosabbak, sokan rendszeresen végeznek emlőönvizsgálatot, és nem ritkán tapintanak csomót. Bár negyvenéves kor alatt ezek túlnyomó része jóindulatú elváltozás, komolyan kell venni, mert előfordulhat sokkal rosszabb forgatókönyv is.


Ha egy negyvenévesnél fiatalabb nő csomót tapint, általában halálra rémül, pedig ez az esetek többségében veszélytelen. Ilyenkor érdemes egy-két hetet várni, hogy a menstruációs ciklus a második felébe érjen, mert akkorra – ha jóindulatú cisztáról van szó – legtöbbször magától felszívódik. Amennyiben a ciklus végére sem tűnik el a duzzanat, feltétlenül háziorvoshoz kell fordulni, aki beutalót ad egy mammográfiás vizsgálatra – hívja fel a figyelmet dr. Demeter Jolán, a Szent János Kórház Emlőszűrő Centrumának vezető főorvosa.

Baj, ha fáj és feszül?

A fiatal női emlő tele van mirigyekkel, amelyek nagyságát a menstruációs ciklus határozza meg. A középidőtől kezdve megduzzadnak, feszülnek és fájdalmassá is válhatnak, a menstruáció során azonban fokozatosan visszaáll az eredeti állapot. Ha tehát nincs sérülés vagy valamilyen gyulladás a háttérben, a hormonális változás okozza a mellfájdalmat. Bár ez a fájdalom alapvetően teljesen normális, ha nagyon kellemetlen, és ismétlődően jelentkezik vagy tartós, fel kell keresni a háziorvost, aki radiológushoz küldi a beteget. A szakorvos a negyvenéves kor alatti nőknél általában ultrahangvizsgálatot végez, amivel kizár egy esetleges komolyabb eltérést.

Ha a fájdalmat csupán a tömöttebb, mirigyesebb, csomósabb mell okozza, E-vitamin-kúra vagy egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, cseppkiszerelésű gyógyszer segíthet. Az is előfordul, hogy az emlő nagysága, a mirigyállomány mennyisége nem szimmetrikus. Nem ritka az sem, hogy testsúlyváltozáskor a két emlő nem egyformán nagyobbodik vagy csökken, de ettől sem kell megijedni. Ha azonban valakit zavar, egy esztétikai beavatkozással ezt is könnyedén korrigálni lehet.

A rák árnyéka

A 34 éves Anna tavaly lett figyelmes magán egy gyanús duzzanatra. „Egyik zuhanyozás közben tűnt fel, hogy egy kisebbfajta diónyi duzzanat tapintható a bal mellemben. Mivel a családunkban több nőnek is volt már emlőrákja, tisztában vagyok a lehetséges következményekkel, és megijedtem. Felhívtam a háziorvosomat, aki rögtön beutalt mammográfiára. Ott egy ultrahangvizsgálatot követően megnyugtattak, hogy ez valószínűleg egy jóindulatú ciszta lehet, amely magától fel fog szívódni. Ennek ellenére azért vettek belőle folyadékmintát, és elküldték citológiai vizsgálatra, amely megerősítette az előzetes diagnózist. Azelőtt is tisztában voltam az önvizsgálat fontosságával, ezentúl azonban még gyakrabban fogom magam ellenőrizni, mert megtapasztaltam, milyen érzés, amikor felmerül a rák gyanúja.”

Szintén jóindulatú volt az a daganat, amelyet a 35 éves Zsuzsa tapintott ki néhány évvel ezelőtt. Mint mondja, nagyon megijedt, de kénytelen volt kivárni azt az időpontot, amelyet a mammográfiás vizsgálatra kapott. Ez alatt a két hét alatt folyamatosan izgult, bár érezte, hogy visszafejlődött a duzzanat. „A vizsgálat után azt tanácsolták, hogy ha újra ilyet tapasztalok, várjak két hetet a ciklus végéig, hátha felszívódik magától. Ha pedig nem, rögtön forduljak szakorvoshoz, mert lehet, hogy másról van szó” – – idézte fel az orvos szavait Zsuzsa.

A teljes cikket a Családi Lap 2015 októberi számában olvashatod el!

Szerző: Nemes-Mozer Mária

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!