Nem csak genetika: az oka, hogy túl hamar őszülni kezdesz

Zabolai Margit
Írta: ,

Van, aki festék alá rejti, van, aki büszkén viseli. Az ősz hajszálak idővel mindenki fején megjelennek, de míg van, aki nyugdíjas korában is elvétve talál néhány fehér szálat, mások már az egyetem végén észreveszik az ezüstös csillogást. Nyilván sok múlik azon, mit örökölsz a szüleidtől, de más dolgok is befolyásolják, hogy mikor kezd eltűnni a festékanyag a hajadból.

Környezetszennyezés

A levegőben lévő mérgek és szennyeződések szintén előidézhetik a korai őszülést. Ezek a vegyi anyagok szabad gyököket – vagy oxidatív stresszt – generálnak, amelyek károsítják a melanin termelést és felgyorsítják a haj öregedését – állítják a tanulmányok. Ugyanakkor amint a haj kikerül a tüszőből, már egy élettelen anyag lesz, vagyis a szennyezett levegővel való érintkezés már nem tehet benne kárt, a valódi különbséget az jelenti, ami a tüsző szintjéig eljut. Így, bár a környezeti hatások is befolyásolhatják az őszülést, más, „belső” szennyezések hatása sokkal jelentősebb. És ezzel el is érkeztünk a következő okunkhoz.

Stressz

Sok vita folyik a tudományos világban arról, hogy a stressz okozhat-e közvetlenül őszülést, és bár mindenki ismer történeteket valamilyen hatalmas trauma hatására egy éjszaka alatt megőszült emberekről, ezeknek nem sok valóságalapja van – hiszen a haj maga nem cserélődik le egyetlen éjszaka, és csak az eleve melanin nélkül növő szálak lehetnek fehérek.

Ugyanakkor a szakértől úgy vélik, a stressz felgyorsíthatja a genetikailag egyébként is előrejelezhető folyamatokat.

Azaz, ha a génjeid alapján még hosszú-hosszú évekig nem kezdenél el őszülni, akkor a stressz hatására sem fogsz, azonban ha a génjeid miatt egyébként is őszülni kezdenél, a nagy mértékű stressz előbbre hozhatja és felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba