Van 4 okunk arra, miért nem lenne szabad cipővel a lakásba menned

Írta: ,

Sokan hajlamosak arra, hogy gyorsan beszaladnak a nappaliba vagy akár a hálószobába kint hordott cipővel, hiszen a nyári időszakban nincs sár, így nem koszolják össze a padlót. De valójában ilyenkor is hatalmas problémákat okozhat az, ha cipővel mész be a lakásba!

Rengeteg a baktérium a talpadon Kép forrása: unsplash

1/4 Rengeteg a baktérium a talpadon

Egy kutatás során azt vizsgálták, vajon a napi tevékenységeid során mennyi baktérium kerül fel a cipődre, az eredmények pedig még a szakértőket is meglepték.

A felmérés szerint ugyanis egyetlen cipő talpán 400 ezernél is több baktérium található: többek között E.coli is, amelyek elég komoly megbetegedéseket okozhatnak.

Nem csoda, tekintve, hogy a mellékhelységek hemzsegnek a különféle organizmusoktól!

Ráadásul azáltal, hogy a szabadban sétálsz, föld is feltapad a cipőt talpára, amelyek csak még inkább segítenek a baktériumoknak az életben maradásban.

Méreganyagokban sincs hiány Kép forrása: unsplash

2/4 Méreganyagokban sincs hiány

Tegyük fel, hogy végig sétálsz egy füves parkon, és látod, hogy egy kicsit földes lett a talpad.

Nem gondolsz semmi rosszra, pedig valójában rengeteg méreganyag kerül fel ilyenkor a lábbelidre.

Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy a parkban lévő füvet valamilyen szerrel befújták, ami aztán rátapadt a cipődre.

Ezek után pedig tegyük fel, hogy végig mész az úton; az autókból kifolyt benzin és fagyálló ugyancsak rátapad a talpadra, amit aztán beviszel a lakásodba, a családtagjaid pedig észrevétlenül belélegzik ezeket.

3/4 Időt spórolsz

Azáltal, hogy nem mész be a lakásba a cipődben, rengeteg időt megspórolhatsz, már ami a takarítást illeti.

Kevesebb koszt, port és baktériumot viszel be az otthonod padlójára, ami azt jelenti, hogy sokkal gyakrabban szükséged is lesz a söprésre.

Ha viszont erre odafigyelsz, csökkentheted a takarítási időt!

Ez már csak azért is hasznos, mert egy kisgyermekes családban a babák szinte állandóan másznak a padlón, mindent a szájukba visznek, ami miatt egyébként is nagyon sokat kell takarítanod.

4/4 Sérülhet a padló

Azt gondolnád, azáltal, hogy a magas sarkú cipődben gyorsan beszaladsz valamiért a lakásba, a baktériumokon kívül nem okozol egyéb gondot?

Tévedés!

Sok esetben ugyanis a túl gyakran viselt cipő sarka sérül és kopik, ezért amikor a fapadlón végigsétálsz bennük, könnyedén megsérülhet a felső réteg.

Kezdetben ezt észre sem veszed, de ha gyakran követed el ezt a hibát, idővel látható lesz a kopás a padlón.

Egyszerűbb lekapni a cipőt az ajtóban, mint újrapadlózni egy egész szobát!