Van 4 okunk arra, miért nem lenne szabad cipővel a lakásba menned

Szirák Viki
Írta: ,

Sokan hajlamosak arra, hogy gyorsan beszaladnak a nappaliba vagy akár a hálószobába kint hordott cipővel, hiszen a nyári időszakban nincs sár, így nem koszolják össze a padlót. De valójában ilyenkor is hatalmas problémákat okozhat az, ha cipővel mész be a lakásba!

Rengeteg a baktérium a talpadon Kép forrása: unsplash

Egy kutatás során azt vizsgálták, vajon a napi tevékenységeid során mennyi baktérium kerül fel a cipődre, az eredmények pedig még a szakértőket is meglepték.

A felmérés szerint ugyanis egyetlen cipő talpán 400 ezernél is több baktérium található: többek között E.coli is, amelyek elég komoly megbetegedéseket okozhatnak.

Nem csoda, tekintve, hogy a mellékhelységek hemzsegnek a különféle organizmusoktól!

Ráadásul azáltal, hogy a szabadban sétálsz, föld is feltapad a cipőt talpára, amelyek csak még inkább segítenek a baktériumoknak az életben maradásban.

Méreganyagokban sincs hiány Kép forrása: unsplash

Tegyük fel, hogy végig sétálsz egy füves parkon, és látod, hogy egy kicsit földes lett a talpad.

Nem gondolsz semmi rosszra, pedig valójában rengeteg méreganyag kerül fel ilyenkor a lábbelidre.

Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy a parkban lévő füvet valamilyen szerrel befújták, ami aztán rátapadt a cipődre.

Ezek után pedig tegyük fel, hogy végig mész az úton; az autókból kifolyt benzin és fagyálló ugyancsak rátapad a talpadra, amit aztán beviszel a lakásodba, a családtagjaid pedig észrevétlenül belélegzik ezeket.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz