A cékla pozitív hatásai – Naponta ennéd, ha tudnád, mit tesz a testeddel

Marity Mira
Írta: ,

A cékla a közelmúltban superfood minősítést kapott, és ha unod is már ezt a terminust, bebizonyítjuk, hogy mennyire kiérdemelte ezt a kategóriát. Sokan nem tudnak eltekinteni a cékla jellegzetes földízétől, de ha túllépsz ezen vagy ügyesen dolgozod fel, valóban csodát tesz a szervezeteddel.

Sokféleképpen elkészítheted

A céklában tobzódnak a vitaminok és ásványi anyagok, ugyanakkor elenyésző kalória van benne. Mindig kapható és nagyon olcsó, rosttartalma pedig magas. A folsav- és mangántartalma is kiemelkedő, de ezeken kívül jelentős mennyiségű vasat, káliumot, foszfort, magnéziumot, C- és B6-vitamint tartalmaz. Mivel komplex tápanyagforrás, remek kiegészítője a diétának vagy a fogyókúrának, de a táplálkozástani áldásos hatása csak a kezdet.

A betegségmegelőzéstől kezdve a fogyáson át az immunrendszer megerősítéséig minden téren remekül teljesít a rubinvörös zöldség.

Jobb sportteljesítmény

A sportolók régóta ismerik a cékla teljesítménynövelő hatását és gyakran fogyasztják jelentős sportesemény vagy edzés előtt. Tanulmányok támasztják alá, hogy a cékla nitrátjai javítják a sejtek energiatermelő központjának hatékonyságát. A zöldség akár 20%-kal is megnövelheti a szervezet oxigénfelhasználásának kapacitását. Egy jó alma-cékla-répa turmix megivása után a fitneszteremben is 2-3 óráig javul a teljesítmény és kitolódik a kimerülési idő.

Gyulladáscsökkentés

Az általános gyulladások sokszor jelen vannak a szervezetben, de krónikus formában olyan komoly betegségeket idéznek elő, mint a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos kórképek, a kóros elhízás, a májbetegség vagy a daganatok. A cékla drasztikusan csökkenti a gyulladásokat a benne található vörös növényi pigmentek által, amelyek neve betalain. Patkánykísérletekben mutatták ki, hogy mind a cékla, mind a répa mérsékli a vesegyulladást az állatokban. Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek esetében a fájdalom csökkenését idézte elő a cékla és a répafogyasztás.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz