5 dolog, amit a candidáról tudnod kell

Berényi Nóri
Írta: ,
5 dolog, amit a candidáról tudnod kell

A candida albicans egy olyan élesztőgomba, mely természetes módon is jelen van a szervezetedben, a többi természetes gombával együtt. A baj ott kezdődik, ha gyenge az immunrendszered, mert ebben az esetben elszaporodik a szervezetedben, és komoly egészségkárosodást okozhat.

Hogyan derítheted ki?

Ha felmerült benned a gyanú, hogy candidás vagy, elvégezhetsz egy otthoni gyorstesztet! Tegyél ki állni egy pohár vizet éjszakára, majd reggel, mikor felkeltél, az első dolgod az legyen, hogy köpj bele ebbe a vízbe. Ha a nyálad fent úszik a víz felszínén, akkor nincs semmi gond, de ha lesüllyed az aljára vagy fonálként úszik a vízben, akkor a gyanúd beigazolódhat. Na ezek után keresd fel a belgyógyászodat!

Tipp: Bár manapság nagyon jó otthoni candida teszteket kapni, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy ha a gomba elszaporodására gyanakszol, mindenképpen keress fel egy profi szakembert – így nem csak biztosra mész, de sok hasznos tanácsot is kaphatsz, ha szükséged lesz rá.

Mit tehetsz ellene? Diéta!

Ez bizony nem lesz könnyű út, hiszen pusztán candida diétával nem irtható ki a gomba, viszont a tünetek mindenképpen enyhülnek. Ehhez viszont keményen be kell tartanod az étrendet!

A candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik, vagyis az első két-három hétben száműznöd kell az összes édesítőszert és sajnos a gyümölcsöket is. 

Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, szóval az elején még a zöldalmát is tanácsos elhagyni. Tiltólistára kerülnek az édességek, szárított gyümölcsök, a dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehér kenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek, tojás, állati tej, ecet, kukorica, cukorborsó és a cukorrépa is. 

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz