C-vitamint szedsz, mégis lebetegszel? Lehet, hogy ezzel gátolod a felszívódását

Esztergály Lilla
Írta: ,
C-vitamint szedsz, mégis lebetegszel? Lehet, hogy ezzel gátolod a felszívódását

Nem kell hangsúlyozni a C-vitamin bevitelének fontosságát, de arra is figyelni kell, mit fogyasztasz nap mint nap, hiszen egyes tápanyagok gátolják, míg mások elősegítik felszívódását. Nézd meg, milyen ételeket, italokat érdemes mellőznöd ebben az időszakban, hogy biztosan elkerüljenek a betegségek!

A koffeint tartalmazó italok sem kedveznek a C-vitamin beépülésének.

A kávé, tea, kóla ugyanis olyan erős vízhajtó hatással bírnak, hogy még azelőtt kimossák a szervezetedből az értékes vitamint, mielőtt az kifejthetné jótékony hatását. 

A C-vitamin bevétele és az ilyen italok fogyasztása között tehát legalább egy óra teljen el!

Nagyobb mennyiség ≠ nagyobb hatás Kép forrása: katymcarter.com

A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé sorolható, vagyis nem raktározódik el a zsírszövetekben, hanem vizeletürítéskor távozik a szervezetből. Éppen ezért csak korlátozott mennyiséget érdemes belőle beszedni, a felesleget úgyis "kilöki" a test. A reklámok hiába kínálják az 500-1000 milligrammos adagokat, ha az alkalmankénti felszívódás nagyjából 200 milligrammnál megáll.

Ne költs tehát vagyonokat nagy kiszerelésű formátumra! Oszlasd el inkább az 1000 milligrammnyi mennyiséget napi ötszöri bevitelre, hogy folyamatosan töltsd a C-vitamin raktáraidat.

A patikákban egyébként por formájában is beszerezhető a C-vitamin, ami többnyire olcsóbb. Az aszkorbinsavból egy késhegynyit keverj el egy pohár vízben – ez nagyjából fedezi a napi C-vitamin szükségleted!