Betét, tampon vagy intimkehely: melyik a jobb, és miért?

Szirák Viki
Írta: ,

A menstruációval töltött napokat igyekszünk a lehető legkényelmesebbé tenni, ebben pedig elsődleges szerepet játszik az, hogy milyen segédeszközt használunk. Tampont, betétet, esetleg a mostanában egyre elterjedtebbé váló intimkelyhet? Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, a választásod milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat.

A betét

Előnyök

A lányok nagyrésze a betétet próbálja ki első menstruációjánál, hiszen ezt kimondottan egyszerű használni. Mivel többféle vastagságban lehet őket kapni, így megbízhatóak az erősebb vérzés esetén éjszaka is, és nem okoznak toxikus sokk szindrómát, mint például a tamponok. Ma már nálunk is kaphatóak anionos intim betétek, amelyek vértisztító hatásúak, megnyugtatják az ideget, és segítenek megakadályozni a baktériumok és gombák elszaporodását is; vagyis mára ezek is sokkal higiénikusabbak lettek.

Hátrányok

Sokan kimondottan kényelmetlennek tartják a betéteket, hiszen nagyon kell vigyázni arra, hogy például sportolás vagy kirándulás közben ne mozduljanak el. Ebben pedig sok esetben még a szárnyas változatok sem igazán segítenek.

Ráadásul mivel a bőrünk folyamatosan érintkezik a napközben használt betéttel, így többször is le kell zuhanyoznunk a fertőzések és a kellemetlen szagok elkerülése végett.

Környezetvédelmi szempontból sem túl szerencsés választás a betét, hiszen számtalan statisztika bizonyította már, hogy éves szinten több millió használt betét landol a kukákban.

A tampon

Előnyök

A tampon már sokkal nagyobb népszerűségnek örvend a nők körében, mint a betét, számos okból kifolyólag is. Egyrészt ez viselés közben láthatatlan, ha pedig megfelelően lett felhelyezve, nem is lehet érezni, így lényegesen kényelmesebb is.

A nők többsége ezt emeli ki, ha arról kérdezik, miért a tampont használja a többi lehetőséggel szemben. Kirándulások és sportos tevékenységek során ideális választás, hiszen az izmok a helyén tartják, és - szemben a betétekkel - ez nem mozdul el.

Hátrányok

Az egyik legnagyobb hátrányként a toxikus sokk szindrómát (TSS) emelik ki az emberek, ami nagyon veszélyes mellékhatásokkal járhat. Ennek során a Staphylococcus baktérium (ami egyébként is jelen van a hüvelyben), a tampon használata miatt elszaporodhat, és mérgeket juttathat a vérbe.

A tünetek között megtalálható a nagyon magas láz, hányás, szédülés, sőt, volt már példa arra, hogy valakinek halálát okozta a túl hosszú ideig nem cserélt tampon. Ugyanakkor minden szakértő kiemeli, hogy erre nagyon kicsi az esély, és gyakori cserével megelőzhető. Ezenkívül sokan tapasztalnak irritációt, ami miatt inkább letesznek a tamponról. Környezetvédelmi szempontból egyébként ez sem előnyösebb, mint a betét.

Az intimkehely

Előnyök

Az elmúlt években egyre többször hallhattunk az intimkehely fogalmáról, és míg korábban inkább külföldön használták, addig mostanra már Magyarországon is egyre többen választják ezt a menstruációs segédeszközt. Ez lényegében egy orvosi szilikonból készült pohárka, fogantyúval az alján. A felhelyezésére számos mód létezik, gyengébb vérzés esetén pedig akár 12 órán keresztül is kibírja szivárgás nélkül.

Mivel a tamponnal szemben nem felszívja a folyadékot, hanem magában tartja, nem okoz hüvelyszárazságot, sem pedig dörzsölés okozta kellemetlen érzéseket.

Környezetvédelmi szempontból viszont ez a legelőnyösebb, hiszen nem termelsz káros anyagokat, és hosszú távon rengeteget spórolhatsz vele, hiszen nem kell újat venned minden alkalommal.

Hátrányok

Sokan a cserét tartják a legnagyobb hátránynak, mivel az intimkelyhet mindig alaposan el kell mosni felhelyezés előtt. Mivel ezzel senki sem szeretne a csaphoz kisétálni, sokan egy kis flakon vizet mindig maguknál tartanak, ám ez sokkal körülményesebb, mint egy tampon cseréje. Ha nem megfelelően helyezed fel, sajnos szétnyílhat, és ilyenkor szivárogni kezd; ugyanez a probléma felmerül akkor is, ha nem jó márkát vagy méretet választasz.

 

Egyéb lehetőségek is léteznek

Noha ezt a hármat emelik ki a legtöbben, mint menstruációs eszköz, valójában van még néhány kevésbé ismert lehetőség is. Sokan választanak inkább mosható intimbetéteket, mert ezek kimondottan környezetbarátok, és nem tartalmaznak mérgezőanyagokat. Ugyanakkor viszont mosás tekintetében sokkal körülményesebb is a tisztításuk.

Ezen kívül az utóbbi időben kezdett elterjedni a menstruációs bugyi: ennek lényege, hogy az anyag erős nedvességfelszívó hatással bír, ezért viselése során nem szivárog belőle semmi. Lényegében olyan, mintha betét nélkül hordanád a fehérneműt. Hideg vízben lehet mosni, és száradás után ismét hordhatod, ezért érdemes többet venni belőle.

Képek forrása: depositphotos.comguzelimguzel.com