Vértezd fel magad! – A legjobb immunerősítő és betegségmegelőző tippek

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Vértezd fel magad! – A legjobb immunerősítő és betegségmegelőző tippek

Kép forrása: Gladkov/Depositphotos.com

Ugyan sok szempontból előnyös hazánk éghajlata, jóval jellemzőbbek a hideg hónapokban a különféle megbetegedések, mint a mediterrán vagy trópusi vidékeken. Ennek nem csak a könnyebben terjedő baktériumok és vírusok az okai, hanem a legyengült immunrendszer is. De mit tehetsz, ha idén szeretnéd megúszni a komolyabb megfázásokat?

Mindennek a kulcsa az étkezés

Ha megfelelően étkezel, akkor mindent megkap a szervezeted, amire szüksége lehet, és így még az influenza szezon közepén sem kell aggódnod a fertőzések miatt: kellőképpen ellenálló leszel. De mégis mit jelent a megfelelő étkezés? Először is nagyon fontos a magas rostbevitel, aminek az alapját teljes kiőrlésű gabonák és gyümölcsök, zöldségek képezik.

A magyar felmérések ezen a téren elkeserítőek, ugyanis naponta alig fogyasztunk 200 gramm zöldséget, gyümölcsöt, holott 400 gramm lenne a minimum, 800 gramm pedig az ideális. Ez soknak tűnik, de messze nem kivitelezhetetlen, hiszen egy adag főzelék kb. 200-300 gramm zöldséget tartalmaz, egy banán pedig átlagosan 100 gramm, úgyhogy valójában nem lehetetlen megcélozni a 700-800 grammnyi zöldség- és gyümölcsbevitelt. Nehezíti a helyzetet, hogy a hideg hónapokban kicsit átalakul a kínálat a piacokon, de érdemes támaszkodni az idényterményekre.

 A burgonya, a zeller, a karalábé, az alma, a körte, a szőlő stb. mind-mind kiváló választás, és persze a citrusféléket, kivit sem kell ilyenkor mellőznöd (sőt).

Vértezd fel magad! – A legjobb immunerősítő és betegségmegelőző tippek

Manapság szinte minden boltban ott vannak a mélyhűtött termékek, a salátakeverékek és csíráztatni bárki tud a konyhájában, úgyhogy igazán nem nehéz kicsit odafigyelned az egészségedre. És hogy miért olyan fontos a sok növényi táplálék? Először is azért, mert feltöltik a szervezetedet vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, miközben rengeteg rostot tartalmaznak.

A rostok nagyon jó hatást gyakorolnak az emésztésre és az egészségedre egyaránt. Ez azért nagyon lényeges, mert a nyirokkeringésünk 70-80%-a a bélrendszerünket szövi át, tehát ha ott problémák adódnak, akkor az egész szervezet fogékonyabb lesz a betegségekre.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!