Betegségek, melyektől rettegünk... de miért?

Jankovics Anna
Írta: ,
Betegségek, melyektől rettegünk... de miért?

Az ember mindig attól fél, amit nem ismer, aminek nem látja tisztán a következményeit, vagy okát. Számos olyan betegség létezik, melyek mindegyike halálos, szenvedéssel jár, gyógyíthatatlan. Annál betegebb viszont sosem lehet az ember, mint amikor ok nélkül fél egy betegségtől. Ugyanis a félelem a stressz által lassan öl, és többek között gyengíti az immunrendszert is...

Mitől is félünk?

Ebola, madárinfluenza, kergemarhakór, anthrax, rezisztens TBC... és sorolhatnánk még... Minden kornak megvoltak a maga pusztító betegségei, ám egyik kornak sem volt annyi, mint a huszadik, huszonegyedik századnak. A furcsa az, hogy korunk halálos, fertőző betegségeinek messze nincs annyi halottja, mint a régmúlt korok egy-egy járványának. Soha nem volt ennyi orvos, ennyi gyógyszer, gyógymód, ennyi lehetőség a kutatásokra. Akkor most hogy is van ez? Mitől és miért is félünk?

Az emberi faj egyetlen betegségben szenved

Ez a betegség a parnoia. Azt hisszük, hogy a betegségek üldöznek minket, kórokozók formájában. Ezt csak azért hihetjük, mert egy átlagember nem ismeri sem a baktériumokat, vírusokat, gombákat, a szemmel nem látható kórokozókókat. Részinformációk birtokában vagyunk, melyből nem lehet kiindulni, csak találgatni. Nem tudjuk azt sem – honnan is tudnánk – hogyan tudjuk felvenni az ésszerű(!) harcot a nem látható támadások ellen. Amit az ember nem ismer, attól pedig fél.

Az ember nem csak a betegségektől fél, hanem embertársaitól is, hiszen senkiben nem bízik. Annyira viszont bízunk bárkiben – mondjuk a Facebookon –, hogy rémhíreket higyjünk el.

A galandféreg

Az ember csak a látványos dolgokra szeret felfigyelni. Pedig, ha tudná, hogy mennyi olyan betegség van, melynek lehetősége folyamatosan ott van, még akkor is, ha óvintézkedik... Nézzünk néhányat... Ilyen a horgasfejű galandféreg, megynek csemetéje a disznóhúsban található. Amikor megvágjuk a húst, a disznó izmát, és a fény felé fordítjuk, láthatunk a csillogó izomrostokat, azok szálírányát... és benne furcsa izomrostnak tűnő, borsó nagyságú és formájú részeket. Igen, ez jó eséllyel az, amire gondolunk.

Ez a több méter hosszáságúra megnövő galandféreg kicsinye. Mindig ott volt, mindig ott lesz – talán már kötelező oltani ellene az állatot, de anyáink bizony, még megfelelő ideig tartó hőkezeléssel, sütéssel, főzéssel oldották meg a problémát.

A szalmonella

A szalmonellának több fajtája létezik. El kell keserítsek mindenkit, szinte mindenen van szalmonella. Van, aki mindig megmossa a tojást. Nos, ez többnyire olyan, mint halottnak a csók. Nemcsak a tojáson, hanem minden húson, leginkább a csirke húson van szalmonella, mely hőkezeléssel pusztítható el.

A csirke húst sokan ecetes vízben áztatják kicsit – nagyon helyesen, ugyanis ez valóban sok szalmonellát tüntet el a hús felületéről. A tojással kapcsolatban arra kell ügyelni, hogy ne együk nyersen, sőt, ne kóstoljunk nyers tojást tartalmazó nyers tésztát, sem gyúrtat, még a világ legfinomabb süteményéét sem.

Agyvelőgyulladás

A leghalálosabb dolog, ugyanis nagyon kevesen élik túl, és aki túléli, az nem lesz többet a régi. Az egyik legkönnyebben elkapható betegség, ha az immunrendszer romokban van – mondjuk az alkohol miatt.

És honnan szerezhetünk be jó eséllyel ilyet? Nos, mondjuk forralatlan kecsketejből... Egyre nagyobb keletje van a háztájinak – ismert okokból. Fontos tehát, hogy bárhonnan is szerezzük be az élelmet, oda kell figyelni.

Nagyanyáink nem azért forraltak mindent, mert olcsó volt a fa, hanem mert így őrizték  meg a család egészségét.

...és végül a TBC

A TBC régen és most is szegénységgel jelentett egyet. A TBC nem gyógyítható, de elérhető, hogy ne legyen annyira fertőző.

Az egészséges immunrendszerrel rendelkező emberekre nem jelent veszélyt, főleg, hogy kötelező a védőoltás. Ám a csecsemőkre – főleg azokra, akik nem szopnak –, és az idősekre igen veszélyes. A TBC-nek kialakult egy veszélyesebb formája: a rezisztenciával bíró válfaj. Évekkel ezelőtt riogatták vele az embereket, de szerencsére nem történt katasztrófa.

Sokszor elgondolkoztam azon, hogy a tudás miért nem fertőz? Mi lehetnénk az evolúció csúcsa, fénypontja. Vagy akár szupervírusa, hiszen olyan pusztító adott esetben az ember, mint egy vírus... ahogy az emberi butaság is felér egy katasztrofális fertőzéssel, ugyanis butaság, tudatlanság által halnak meg legtöbben a világon, nem a fertőzésektől.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba