4 veszélyes betegség, amelyeket a kisállatodtól kaphatsz el

Nagy Niki
Írta: ,

Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire egészséges a kutyáddal aludni, vagy mennyire baj, ha a macska szájon csókol, miután lemosdatta magát – egy idő után azonban ez nem a gusztus dolga, hanem egészségügyi kockázat is lehet. Van ugyanis néhány olyan komoly betegség, amit a házi kedvenceidtől is elkaphatsz.

Toxoplasmosis

A Toxoplasma gondii nevű kórokozó parazita fő hordozói a macskafélék, így a saját házi cicusod is fertőzött lehet. 

A baj viszont nem akkora, mint amilyennek tűnhet: az emberek jó része már át is esett ilyen fertőzésen anélkül, hogy észrevette volna, a parazita ugyanis csak legyengült immunrendszerű betegeknél okoz komoly problémákat.

Ha nem vagy egyébként is gyenge és beteg, vagy nincs olyan krónikus betegséged, ami az immunrendszered gyengülésével jár, valószínűleg észre sem veszed, ha megbetegedtél – ilyenkor a betegek 10-20 százalékánál jelentkeznek csak a tünetek. Ha mégis jelentkeznek, akkor megduzzadt nyirokcsomókra, lázra, torokfájásra kell figyelni, főleg azért, mert súlyos esetben akár agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat tőle.

Szalmonella

Biztosan tudod, hogy szalmonellát leggyakrabban a nyers vagy rosszul megsütött baromfihústól és tojástól tudsz elkapni, azt viszont már kevesebben tudják, hogy veszélyben lehetsz akkor is, ha kisállatot tartasz – méghozzá akkor, ha hüllőpárti vagy. A szalmonella ugyanis megélhet a hüllők bőrén is, innen pedig átkerülhet a te szervezetedbe. De nemrég okozott nagy felhajtást az is, hogy a házi sündisznók puszilgatásával kisebb szalmonellajárvány indult el az Egyesült Államokban – ők is képesek a betegség terjesztésére. Szóval, csak óvatosan a csókokkal, jobb, ha az állatokat nem puszilgatja az ember.