5 betegség, amit a szúnyogcsípéstől elkaphatsz – Jó tudni róluk!

Zabolai Margit
Írta: ,

Bár a szúnyogok által terjesztett betegségek korántsem ritkák, a fertőzött egyedek szerencsére többnyire távoli helyeken élnek. Ettől függetlenül egyes betegségek ha ritkán is, de bárhol felüthetik a fejüket, ha pedig utazol a nyáron, mindenképpen érdemes tisztában lenni bizonyos betegségekkel, amiket a kis vérszívóktól elkaphatsz.

Nyugat-nílusi vírus Kép forrása: teptong/depositphotos.com

Bár a neve egzotikusnak hangzik, évek óta feltűnik egy-egy eset Magyarországon is, Szerbiában pedig már halálos áldozata is volt a vírus okozta láznak. Jó hír viszont, hogy a fertőzöttek nagy része semmiféle tünetet nem tapasztal és egy életre szóló védettséget is szerez a betegséggel szemben.

Azok, akik megbetegszenek, általában enyhe tüneteket (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) tapasztalnak, amelyek maguktól enyhülnek, ám a fertőzöttek 1%-a idegrendszeri károsodásokat is szenved.

Ha az orvos nílusi vírust állapít meg valakinél, akkor azt kötelező jelentenie az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztályának.

Főleg a városok környéki mocsaras területeken, állóvizeken előforduló szúnyogok terjesztik a betegséget, melynek két fajtája létezik: a klasszikus és a vérzéses dengue-láz.

Előbbi a világ minden trópusi területén, utóbbi jellemzően inkább Ázsiában fordul elő, és ha kezeletlen marad, a halálozási ráta a 10%-ot is eléri.

A kezdeti tünetek a láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak, a vérzéses láz esetében ez után vérhányás, véres széklet és a bőrben vérzés jelenhet meg.