A hosszú élet titka: a bélflórád egészsége

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A híres orvos, Paracelsus már réges régen megmondta: „a halál a belekben lakozik”. Bár évszázadok teltek el, még csak most kezdünk rájönni, mennyire igaza volt a középkori orvosnak. Most jutunk el arra a pontra, amikor az emberek már elfogadják, hogy minden mindennel összefügg, így a táplálkozásunk, az emésztésünk nem csak építhet, hanem meg is betegíthet minket.

Ezért fontos a bélflórád állapota Kép forrása: unsplash

Bármennyire is furcsa, vagy éppen visszataszító tény, a belekben kb. 100 millió baktérium található. Ezek egyaránt lehetnek jótékony hatásúak, és rosszak is – így aztán nem meglepő, ha nagy hatást gyakorolnak az életünkre, egészségünkre.

A természet tökéletesen kitalálta, hogyan működhet az emésztésünk megfelelően, ezért hozta létre ezt a baktérium-rendszert is. A problémák ennek az érzékeny rendszernek a megbolydulásából ered. Ha a bélflóra felborul, akkor a jó baktériumok elpusztulnak, a rosszak elszaporodnak, súlyosabb esetben kikerülnek a bélrendszerből, és károsítják a test többi részét.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az immunanyagokat szállító nyirokrendszer 70-75%-a belek falát hálózza be – ha tehát az emésztésed nem működik, akkor az immunrendszered sem. A betegségek tehát tényleg nagymértékben a belekből erednek!

Milyen tünetek árulkodnak? Kép forrása: tweek/Depositphotos

A bélflóra rossz irányba történő változására az emésztési problémák mutatnak rá a leggyakrabban. Ide sorolhatjuk a puffadást, a székrekedést, hasmenést, de még a gyomorégést is.

Nem ennyire kézenfekvő, de mégis árulkodó tünetnek bizonyulnak a különféle mentális gondok. Mivel a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással, a stressz, a lelki nehézségek, a szorongás is hatást gyakorol a bélflórára.

Furcsának tűnik? Akkor gondolj arra, mi történik veled egy stresszes vizsga előtt! Gyomorgörcsöd van és hasmenésed? Képzeld el, hogy ez hosszú távon kitart, és máris láthatod, mit tesz a krónikus stressz az emésztőrendszereddel. Mivel a felszívódás túlnyomó része a belekben történik, intő jel minden, ami vitaminhiányra utal (esetlege mesterséges pótlás ellenére is). Ha az emésztőrendszered rossz állapotban van, a vitaminok, ásványi anyagok nem tudnak felszívódni, így segíteni sem.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!