A hosszú élet titkai: a bélflórád egészsége

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A híres orvos, Paracelsus már réges régen megmondta: „a halál a belekben lakozik”. Bár évszázadok teltek el, még csak most kezdünk rájönni, mennyire igaza volt a középkori orvosnak. Most jutunk el arra a pontra, amikor az emberek már elfogadják, hogy minden mindennel összefügg, így a táplálkozásunk, az emésztésünk nem csak építhet, hanem meg is betegíthet minket.

Ezért fontos a bélflórád állapota Kép forrása: unsplash

Bármennyire is furcsa, vagy éppen visszataszító tény, a belekben kb. 100 millió baktérium található. Ezek egyaránt lehetnek jótékony hatásúak, és rosszak is – így aztán nem meglepő, ha nagy hatást gyakorolnak az életünkre, egészségünkre.

A természet tökéletesen kitalálta, hogyan működhet az emésztésünk megfelelően, ezért hozta létre ezt a baktérium-rendszert is. A problémák ennek az érzékeny rendszernek a megbolydulásából ered. Ha a bélflóra felborul, akkor a jó baktériumok elpusztulnak, a rosszak elszaporodnak, súlyosabb esetben kikerülnek a bélrendszerből, és károsítják a test többi részét.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az immunanyagokat szállító nyirokrendszer 70-75%-a belek falát hálózza be – ha tehát az emésztésed nem működik, akkor az immunrendszered sem. A betegségek tehát tényleg nagymértékben a belekből erednek!

Mi károsíthatja még? Kép forrása: unsplash

Az ételintolerancián és a gyógyszeres kezeléseken túl meg kell említeni a cukrot. Nem egy őrült divatfogás és diétás praktika a cukor mellőzése: szerencsére egyre többen felismerik, hogy a cukor a táptalaja rengeteg problémának, elváltozásnak.

Nagyon sok betegnek egyáltalán nem javasolják semmilyen cukor, vagy édes gyümölcs fogyasztását, ugyanis ezek azok, amik kiváló táptalajt biztosítanak a káros baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának.

A problémák egy ideig láthatatlanul zajlanak a szervezetben, később azonban megjelennek a tünetek, amik a kellemetlenségen túl azonban jól látható panaszokat okoznak, mint pl. a bőrgomba, hajhullás, hízás/fogyás stb.

Mit tehetsz? Az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás (ami feltétlenül figyelembe veszi az egyéni allergéneket) mellett különösen ügyelned kell a probiotikumok, bélrendszer regeneráló táplálék kiegészítők, ételek pótlására.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba