B12 vitaminhiány? A 7 leggyakoribb tünete

Kovács Andrea
Írta: ,
B12 vitaminhiány? A 7 leggyakoribb tünete

Kép forrása: sketchbooksix.com

Ahogy öregszel, a tested egyre kevésbé képes feldolgozni az ételekben lévő B12 vitamint, így gyakran előfordulhat, hogy vitaminhiány is kialakul. Ez még inkább jellemző bizonyos diéták esetén, illetve akkor, ha folyamatosan valamilyen gyógyszert szedsz. Mivel a tünetek elég jellemzőek, ezért ha odafigyelsz, könnyen felfedezheted, ami után nincs más dolgod, csak egy gyors vérvétel és egy kis vitaminpótlás.

Lássuk mik a leggyakoribb tünetek!

Folyton álmos vagy Kép forrása: iopop.tumblr.com

Ha sokszor vagy fáradékony, az többféle vitamin hiányának is betudható, de persze a rendszertelen táplálkozás és a mozgás hiánya is okozhatja.

Mivel a B12 vitamin felelős a vörösvérsejtek termeléséért, amik a legfontosabb szerveidhez szállítják az oxigént, ezért ha kevesebb van belőlük, mint kellene, akkor szinte mindegy, hogy mennyit alszol, folyamatosan fáradtnak érzed majd magad.

A bevásárlótáskát túlsúlyosnak érzed Kép forrása: forums.thefashionspot.com

Előfordul, hogy úgy érzed, hogy a legkisebb megerőltetés is egy hosszú cardio edzéssel ér fel nálad, a bevásárlótáskával hazafelé többször meg kell állnod, illetve a lépcsőzés is megterelő számodra, arról már nem is beszélve, hogy ha húsz métert kell futnod a busz után, akkor csak kapkodod a levegőt?

Ha a vörösvérsejtek a testedben nem kapnak elég oxigént, illetve a B12 vitaminszinted túl alacsony, akkor ideje egy kis pótlásnak!

Kúrára fel!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv