Az irritált bőr 5 lehetséges oka – Így szabadulj meg tőle!

Írta: ,

Télen, nyáron, a lakásban vagy az utcán, mindenhol találkozhatunk olyan tényezőkkel, amelyek irritálják a bőrünket. Összegyűjtöttük neked ezek közül az öt leggyakoribb okot, és ajánlunk egy megoldást is, ha hasonló problémával küzdesz. (x)

Parfümök, tisztító- és tisztálkodószerek

Már maga a szappan is képes arra, hogy irritálja a bőrt, ha az érzékeny rá. Nagyon fontos, hogy a tisztálkodószereinket a bőrtípusunknak megfelelően válasszuk ki, de még egy-egy összetevő, illatanyag így is okozhat helyi allergiás reakciót.

A parfümökkel szintén ez a helyzet, ezért vásárlás előtt érdemes bőrtesztet végezni velük, hogy ne dobjunk ki feleslegesen több ezer forintot, ha esetleg nem bírja a bőrünk. A tisztítószerek a bennük található kemikáliák, savak miatt sok embernél okoznak viszketést, pirosságot, ezért fontos a kesztyű használata is takarításkor.

Időjárás

Sokaknál már maga a szélsőséges időjárás is okozhat bőrirritációt, legyen szó bármilyen évszakról. A nap okozta égés az egyik leggyakoribb ezek közül, de a hideg szél is képes arra, hogy kiszárítsa a bőrt, ezáltal égő, viszkető vörös foltokat okozva.

A nagy melegben az izzadás is okozhat hasonló bőrtüneteket, de az úgynevezett melegkiütés, az apró vörös pöttyök a bőrön is sokak által ismertek. Még a zsírosabb bőrűek is hajlamosak lehetnek télen arra, hogy a nagy hideg miatt kiszáradjon az arcbőrük, kezük, karjuk, ami így könnyen kidörzsölődhet, foltos lehet.

Ételek

Számos ételintolerancia és ételallergia jelentkezhet úgy, hogy a hisztamin hatására a bőrön okoz kiütéseket, foltokat, fájó-viszkető érzést. Ha ezt gyakran tapasztaljuk, érdemes naplózni, mit fogyasztunk, és mikor jelentkezik a kiütés. Egy ételérzékenység, ételallergia vizsgálatot ilyen esetben fontos elvégeztetni, hiszen ennél komolyabb tüneteket is okozhat egy esetleges intolerancia.

Csípések

A különböző rovarcsípések – szúnyog, pók, hangya és hasonlók – nagyon sok embernél bőrirritációt váltanak ki, ami egyfajta helyi allergiás reakció a rovarok bőr alá juttatott méreganyagára. A bőr ilyenkor kipirosodik, gyakran megduzzad, vörös lesz, és sajnos nagyon viszket, de akár fájdalommal is járhat. A rovarcsípések okozta bőrirritáció kezeletlenül akár napokig, hetekig is kellemetlen tüneteket okozhat, ezért érdemes mindenképpen enyhíteni az irritációt.

Állatok, növények

A természet nem csak az időjárás miatt okozhat bőrirritációt, hanem az egyes növények és állatok miatt is. A növények esetében ez inkább a tavaszi-nyári időszakra érvényes, amikor megindul a virágzás – a különböző pollenek ugyanis sokak számára allergének, amelyek nem csak tüsszögést, orrfolyást okozhatnak, hanem szem- és bőrgyulladást is. Az állatszőr hasonló reakciót válthat ki, és ez főként a háziállatok bundájára igaz – szerencsére ezt az allergiát azonban sokan kinövik.

Mi a megoldás, ha irritált a bőröd?

Bőrgyógyász szakorvossal mindenképpen konzultáljuk, az eset súlyosságától függően ugyanis szteroidos készítmény használata is szükséges lehet, amit csak ő tud felírni. Emellett a tünetek enyhítésére vannak vény nélkül is kapható termékek is. A bőrpír, főként pedig a bőrviszketés nagyon zavaró tud lenni, és persze senki nem szeretne egész nap vakarózni. A legjobb, ha valamilyen helyi kezeléssel csillapítjuk a tüneteket, így főként a különböző krémek és kenőcsök lehetnek hasznosak.

A Bepanthen éppen ilyen esetekre fejlesztette ki a Sensiderm krémet, amely enyhíti a viszketést és a kipirosodást, nyugtatja a bőrt és elősegíti a gyógyulását. A krém különlegessége, hogy a benne található lipidek a bőr saját lipidjeihez hasonlóak, így könnyedén be tudnak épülni, hogy segítsék a mielőbbi regenerálódást, és hidratálja is a bőrt. A készítmény szteroidmentes, és az egész család használhatja a legkisebbektől az idősebbekig.

A Bepanthen Sensiderm krém orvostechnikai eszköz.
Bayer Hungária Kft., 1123 Budapest Alkotás utca 50.

L.HU.MKT.CC.15.01.2018.1450