Az alvásproblémák 6 leggyakoribb oka

Göcző Nóra
Írta: ,

Az alvás létfontosságú. Ám akkor hogy lehet az, hogy szinte minden második ember alvászavarokkal küzd? Szakértők szerint ennek oka gyakran a stressz és a munkahelyi vagy iskolai teljesítménynyomás. A magas stresszhormonszint miatt a szervezet azt hiszi, veszélyben van, ezért folyamatosan készenlétben áll. Fontos tudni azonban, hogy egy-két nap fáradtan még nem jelenti a világ végét. Ezen tipródni nem csak, hogy felesleges, de csak tovább ront az amúgy sem kedvező helyzeten. Valódi alvászavarról akkor beszélünk, ha a kialvatlanság miatti fáradtság tartós és már a hétköznapi teljesítményünket is befolyásolja.

Mit hoz a holnap? Kép forrása: blogs.einstein.yu.edu

Vasárnapi alvászavarnak is nevezik, amikor a hét első munkanapja előtt, alvás helyett azon stresszelünk, mi vár ránk másnap.

Általánosságban is igaz, hogy ha a következő napon valami különleges, az addigi hétköznapoktól eltérő dolog vár ránk, nehezen alszunk el. Ha ez a nehézkes elalvás rendszeressé válik és emiatt fáradtak, lehangoltak vagyunk napközben, akkor ideje változtatni.

Lefekvéskor egy egyszerű relaxálás, valamilyen vizualizációs gyakorlat sokat javíthat a helyzeten. Képzeljük magunkat egy számunkra kellemes szituációba, kapcsoljuk be az érzékeinket, érezzük az illatokat, halljuk a hangokat, lássuk a részleteket.

 

Munkahelyi stressz, amit hazacipelünk

Mindig kell valamilyen tevékenység, amivel külön választjuk a munkát és a magánéletet. Ha pörgős időszak van a munkahelyen, akkor hazafelé ne azon töprengjünk, hogy mi maradt ki, mi vár ránk holnap.

Találjunk ki valamit, ami elszakít minket a munkától és átkapcsolja az agyunkat. Üljünk be egy üdítőre valahová, vagy csak álljunk meg egy téren és nézzük az embereket. Ilyenkor lehetőleg tegyük el a mobiltelefont a táska legmélyére és engedjük, hogy a körülmények irányítsák a gondolatainkat.

Sokan az esti rituálékra esküsznek. Jobbá teheti az alvást, ha lefekvés előtt valami olyan tevékenységet végzünk, amibe bátran belefeledkezhetünk. Ez lehet bármilyen kreatív tevékenység, egy jó film vagy lassú, nyugodt zene hallgatása.