Az áldásos tőkehalmáj olaj

Az áldásos tőkehalmáj olaj

Címlap / Életmód / Egészség / Az áldásos tőkehalmáj olaj

A tőkehalmáj olaj, vagy ahogy korábban nevezték, a csukamájolaj kicsit negatív megítéléssel került be a köztudatba, ráadásul teljesen érdemtelenül. A rossz hír oka valószínűleg az, hogy sok embernek idézett fel rossz gyermekkori emléket, amikor a szülők belediktálták a szájukba a csukamájolajat, de ettől függetlenül az egészségre gyakorolt hatása páratlan, így érdemes megbarátkozni vele!

Omega-3 zsírsavak

A tőkehalmáj olaj talán legfontosabb összetevői az Omega-3 zsírsavak, amelyek számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek.
Egyre több kutatás igazolja, hogy a szervezet szinte minden részére jótékony hatással vannak, kezdve az agy fejlődésének támogatásánál, egészen addig, hogy akár az ízületi kopásokat, és több gyulladásfajtát is képesek gyógyítani.

D-vitamin

A D-vitamin az angolkór nevű betegség ellen képes felvenni a harcot, mivel főleg gyerekkorban nagyon sokat segít a szervezet egészséges működésében, fejlődésében.
A csontok megfelelő erősségének, egészségnek biztosításában pótolhatatlan szerepe van. A bevitt mennyiséget azonban nem kell túlzásba vinni, mivel kis mennyiségben is kifejti jótékony hatását.

Szív- és érrendszer

A tőkehalmáj olaj kifejezetten jót tesz a szív és az érrendszer egészséges működésének. Hatására csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, keringési problémák mutatkozzanak nálunk is.
Fontos azonban, hogy egyes adatok szerint a túlzásba vitt fogyasztása semlegesítheti saját hatását, vagyis ha sokat fogyasztunk belőle, a hatás elmaradhat.

Gyerekkori diabétesz

Több kutatási eredmény is létezik már azzal kapcsolatban, hogy a csecsemők életének első évében adagolt, szigorúan kis mennyiségű tőkehalmáj olaj radikálisan csökkentheti a gyermekkori diabétesz kialakulásának kockázatát.
Éppen ezért ha szeretnénk az I. típusú diabétesz ellen védekezni, annak módját beszéljük meg a gyerekorvossal is.

Nehézfémek

Egyre több helyen hallani, hogy a tőkehalmájban és egyéb tengeri halak májában is nagyobb mennyiségű nehézfémet, például higanyt mutatta ki, ami a szervezetbe kerülve káros, akár mérgező is lehet.
Fontos tudni, hogy ez a tőkehalmáj olajat nem érinti, mivel ezek az anyagok az olajba nem mennek át a májból. A megfelelő minőség választása azonban a tőkehalmáj olaj esetében is nagyon fontos lehet. 

A kevesebb több?

A tőkehalmáj olajra feltétlenül igaz a „kevesebb – több” elve. Nem kell túl gyakran és hatalmas mennyiségeket fogyasztani belőle, sőt nem is ajánlott! Elég csak egy keveset tenni belőle például hetente az ételünkbe.
Ily módon elérhetjük azt, hogy a hatása optimális legyen. A hangsúly a mértéken van, ennek betartásával pedig bármikor részesülhetünk a tőkehalmáj olajának összes előnyében!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!