Az 5 legkellemetlenebb uszodában szerezhető betegség ellenszere

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Uszodába azért járunk, hogy erősek és egészségesek legyünk. Mégis van olyan, aki a vízben szerez betegségeket. Az is felvetődik olykor, hogy náthásan nem kellene-e inkább otthon pihenni. Általában aki a mindennapokban nem csinál problémát a gondjaiból, és nem foglalkozik azzal, hogy az uszodában meg is betegedhet, az egészségesen megy onnan is haza. A lelki harmónia kibillenése növeli a testi bajok iránti fogékonyságot, és ez alól az uszodalátogatás sem jelent kivételt. 

Megfázás

Amíg úgy érzed, hogy elég jó formában vagy – nincs lázad, nincs eldogulva az orrod, nincsenek megdagadva a nyirokcsomóid, nem köhögsz túlságosan –, akkor náthásan is elmehetsz az uszodába.

Mérsékelt, kitartó mozgás esetén egy ilyen enyhe betegség nem lesz súlyosabb, sőt, egy ilyen helyzetben felgyorsul a szervezet öngyógyító működése.

Ügyelj arra, hogy úszás közben ne hűljön le túlságosan a tested: inkább menj haza, ha fázol.

A füledet füldugóval védd, így elkerülheted a gyulladást. Az öltözőben alaposan szárítsd meg a hajadat, és öltözz fel meleg ruhába. Sapkát is vegyél fel. Vigyél magaddal termoszban meleg teát, és fogyaszd el.

Ha komolyabb a baj, inkább maradj otthon pihenni. Az uszodai edzés ilyenkor ártalmas lehet – felerősödhetnek a tünetek, és szövődmények alakulhatnak ki. 

Szemgyulladás

Az uszodai vízben lévő klór és egyéb fertőtlenítőszerek, a piszok és a vizelet komoly kihívást jelentenek a szem számára.

Vörösödést, viszketést, könnyezést okozhatnak, amelyek a gyulladás tünetei.

A klórvegyületek nem mindig képesek minden kórokozót elpusztítani. A vörösség és az égő érzés a legtöbb esetben magától elmúlik.

Megelőzés céljából vegyél fel úszószemüveget, úszás után pedig az öltözőben használj szemcseppet, hogy a szem felületéről a káros anyagok leoldódjanak.

A kialakult tüneteket is enyhíti a szemcsepp. Ha az állapot rosszabbodik, orvoshoz kell menni.