Az 5 leggyakoribb bőrbetegség – téged melyik kínoz?

Sándor Alexandra
Írta: ,

Noha a bőrproblémák még mindig tabutémának számítanak valamennyire, becslések szerint az emberek legalább háromnegyede(!) küzd a következőkben felsorolt betegségek valamelyikével. Akármelyik is a te kereszted, jusson eszedbe: nem vagy egyedül, és van rá mód, hogy ismét boldogan nézz a tükörbe!

Ekcéma

Minden tizedik felnőtt és ötödik gyermek érintett. Ők tehát rendszeresen tapasztalják a száraz, hámló, vörös foltocskákat, amelyek szinte szüntelenül viszketnek.

Sok esetben azonosítatlan allergia okozza a kellemetlenséget: úgymint parfüm, krém, hajfesték vagy nikkeltartalmú fémötvözet. Ezek olyan immunválaszt váltanak ki a bőrből, hogy a szervezet gyulladással reagál rájuk.

Máskor viszont genetikai eredetű betegség áll a hátterében, és egyszerűen kevés van a szervezetben abból a fehérjéből, amelynek feladata a bőr nedvességtartalmának megőrzése.

Az ekcémások jelentős részénél e két tényező találkozik, tehát megvan bennük az öröklött hajlam, ami mellett megjelenik az allergia.

Mindenképpen bőrgyógyászati kezelésre van szükség, emellett pedig bőrrel érintkező adalékanyagok elkerülésével varázsolhatod könnyebbé az életed.

Pikkelysömör

A jellegzetesen hámló, viszkető, vörös foltokat eredményező bőrbetegség az ekcémához hasonlóan változatos testfelületekre terjedhet ki.

Magyarországon körülbelül 200 000-re taksálják az érintettek számát, akiknek a szervezete túl sok hámsejtet termel.

Ezek az említett foltokban összegyűlve gyulladást okoznak – hiszen nem tud alattuk lélegezni a többi réteg.

Azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá, egy mandulagyulladás jellegű fertőzés is fellobbanáshoz vezethet, csakúgy, mint egy stresszes esemény. A pikkelysömörösök nagyjából 30%-a ízületi fájdalmakat is tapasztal, mert az immunrendszerük megtámadja azokat.

Az elmúlt száz évben a szénkátrányos kenőcsöket tartották a leghatékonyabbnak, ma már viszont az úgynevezett PUVA-technológia viszi a prímet: ez egy különleges növényi összetevővel erősíti a fényterápia előnyeit.