Amiről csak kevesen beszélnek: az avoidant személyiségzavar, és minden, amit ez okoz

Szirák Viki
Írta: ,
Amiről csak kevesen beszélnek: az avoidant személyiségzavar, és minden, amit ez okoz

Kép forrása: unsplash.com

Az avoidant személyiségzavarról talán nem hallani annyit, mint például a borderline-ról vagy a biporális személyiségzavarról, mégis, aki ezzel küzd, annak jelentős mértékben megnehezítik életét a tünetek. De pontosan mi ez, és miből ismerheted fel, hogy te is ezzel küzdesz-e?

Persze diagnózist sosem szabad felállítani otthon, a számítógép előtt ülve, de egy kicsit közelebb juthatsz a problémáid megoldásához azáltal, hogy olvasol róluk. Az avoidant (vagy másnéven elkerülő) személyiségzavar egyik legnagyobb jellemzője, hogy az adott személy messziről kerüli a szociális interakciókat.

Nem akar elmenni olyan eseményekre, ahol másokkal kell beszélgetni, pláne akkor, ha nem igazán ismer ott senkit, akivel közelebbi lenne a kapcsolata.

Attól fél, hogy esetleg kigúnyolják, kínos szituációba kerül, és a megaláztatástól való félelme teljesen elrettenti a kapcsolatok kialakításától. Ugyanakkor mégis vágyik a barátságokra, szerelmekre, de közben mégsem mer lépni ezek irányába.

A hétköznapok borzalmai

Ebből fakad, hogy a párkapcsolatokban sem igazán találja a helyét. Nehezen engedi el magát egy partner társaságában, az elutasítást pedig mindennél rosszabbul éli meg. Szinte bármit hajlandó megtenni azért, hogy ne kelljen elmennie egy munkahelyi csapatépítőre, egy randira, vagy egy rendezvényre, ahol idegenekkel kell beszélgetnie. Ezt olvasva sokan magukra ismerhetnek, de ne gondold azt, hogy ez olyan, mint amikor valaki szorongással küzd.

Míg az introvertáltakat lefárasztja a túl sok szociális interakció, addig az avoidant személyiségzavarral küzdők konkrétan órákig képesek stresszelni egy olyan szituáción, ami más emberek számára akár mindennapos lehet.

Sok esetben még egy szimpla bolti bevásárlás is kész rémálom annak, aki elkerülő személyiségzavarral küzd. Akaratlanul is elképzel maga előtt olyan helyzeteket, amikor megalázhatja magát, esetleg valaki beszélgetni próbál vele, de ő nem képes rendesen válaszolni. Ez a túlzott szorongás pedig a hétköznapok legapróbb részleteibe is beférkőzi magát.

A személyiségzavarral küzdő személy nagyon alacsony önbizalommal bír, ezért ha valaki nevetve sétál el mellette az utcán, meggyőződése, hogy ő a nevetés tárgya. Hogy valami biztosan rosszul néz ki rajta, esetleg a kisugárzásából látszik, hogy milyen kevés önbizalma van, és más ezt szórakoztatónak találja. Ez pedig még inkább megerősödik, ha olyan személy nevet a közelében, akit még ismer is.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!