10 dolog, amit tudnod kell az autoimmun betegségekről

Nagy Niki
Írta: ,

Ha úgy érzed, hogy mostanában mindenki ismer valakit, akinek autoimmun betegsége van, nem állsz messze az igazságtól: egyre gyakoribb az ilyen diagnózis, ami nem is csoda, hiszen nagyjából nyolcvan betegség sorolható ebbe a kategóriába. Érdemes pár dolgot tudni róluk, az alábbi tíz információ például segíteni fog megérteni, mik is ezek, és mit művelnek az emberi testben.

1. Az immunrendszer olyan, mint egy hadsereg

Úgy küzd meg a fertőzésekkel és más betegségekkel, hogy katonákhoz hasonló antitesteket küld rájuk. Ezeknek az antitesteknek az a feladatuk, hogy kiiktassák a fenyegetést. Ezek a katonák általában meg tudják különböztetni, hogy melyik sejtek barátok, és melyek ellenségek, de akad, amikor ezeket összekeverik – ilyenkor beszélünk autoimmun betegségről.

2. Örökölhető betegségek

Az orvosok tudják, hogy van genetikai hátterük is ezeknek a betegségeknek, még akkor is, ha nem úgy öröklődnek, mint például a kék szem, és néhányuk bizonyos etnikai csoportokban gyakoribb, mint másokban. Kutatók nemrég jöttek rá, hogy ugyanaz a gén is kiválthat más betegséget más emberekben.

3. A semmiből jöhetnek a tünetek

Lehet, hogy éveken keresztül semmi tüneted nincs, aztán egyszer csak minden kijön egyszerre. Kutatók nem tudják, mik triggerelhetik ezeket a betegségeket, az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak megfázol, és máris tüneteket ad a benned rejtőző autoimmun betegség is.

4. A nők gyakrabban élnek ilyen betegséggel

Egyelőre nem tudni, pontosan miért, de kutatók azt sejtik: a nőknek egyébként is erősebb az immunrendszerük, mint a férfiaknak (utóbbiak kétszer akkora eséllyel lesznek rákosak vagy kapnak el fertőzéseket), ezért a saját szervezetre is erősebb immunválaszt ad a betegség.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba