Félszeg, nem kommunikál, idegesíti a tömeg? Az autisztikus spektrumzavar jelei a felnőtteknél

Félszeg, nem kommunikál, idegesíti a tömeg? Az autisztikus spektrumzavar jelei a felnőtteknél

Címlap / Életmód / Egészség / Félszeg, nem kommunikál, idegesíti a tömeg? Az autisztikus spektrumzavar jelei a felnőtteknél

Az autizmus egy egész életen át tartó krónikus idegi és fejlődési rendellenesség, viselkedési zavar, amely felnőttkorban jelentős hatással van az érintettek társadalmi beilleszkedésére és kognitív fejlődésére. Egyes autista felnőttek megtanulnak jól működni a mindennapokban, képesek magasabb szinten tanulni és jövedelmező foglalkozást végezni. Mások azonban soha nem képesek a kommunikációs és szociális készségeiket annyira fejleszteni, hogy helytálljanak egy munkahelyen. Az alábbi jelek utalhatnak felnőttkori autizmusra.

A felnőttkori autizmus jelei

Ha felnőttkorban derül ki, hogy valaki autisztikus spektrumzavarban szenved, és többé-kevésbé képes a mindennapok teendőit elvégezni, azt magasan funkcionáló autistaként definiálják a mentális szakorvosok. Ennek leggyakoribb formája az Asperger-szindróma. A szindrómában szenvedő egyének nem tudnak empatikusan viselkedni, mert nehezen képesek más nézőpontjából megközelíteni a problémákat. Nem tudják értelmezni a nonverbális kommunikáció jeleit sem, tehát nem értik meg a testbeszéd, gesztusok és a mimika nyelvét. Amikor beszélgetnek, nehéz a másik szemébe nézniük, így kerülik a szemkontaktust. Nehezen kommunikálnak szóban is, sokszor ismételgetik ugyanazt a kifejezést.

Problémát jelent számukra, ha nem egyértelmű valami vagy mögöttes tartalma van egy frázisnak, ezért például a szarkazmust, célzásokat vagy a humort is nehezen értik és kevésbé értékelik.

Így látja őket a többi ember

Ha a klasszikus Esőember című film jut eszedbe az autizmusról, akkor az nem jó példa a betegség magasan funkcionáló formájára. A Dustin Hoffmann által remekül megformált Raymond intézeti körülmények között élt, láthatóan voltak viselkedési és kommunikációs problémái. Aki autistaként jól működően éli a mindennapjait, arról alig lehet megállapítani, hogy autisztikus tünetei vannak.

Félszeg, nem kommunikál, idegesíti a tömeg? Az autisztikus spektrumzavar jelei a felnőtteknélKép forrása: VitalikRadko/depositphotos.com

Az emberek általában csak azt mondják róla, hogy furcsa a viselkedése és magának való. Lehet, hogy az Aspergeres felnőtt csak félénknek tűnik és elkerüli a társadalmi kapcsolattartás minden formáját.

Nem követi a társadalmi normákat, például nem úgy öltözködik, mint az átlag, mert inkább visel kényelmes ruhadarabokat, mint elegáns és csinos stílusúakat. Nagyon kevés baráti kapcsolata van, és velük is nehezen tartja fent a jól működő viszonyt. Sokszor úgy tűnik, mintha durva lenne másokkal. Nem tudja kifejezni a gondolatait, gyakran szó szerint veszi a dolgokat, és valószínűleg szociális fóbiái is vannak.

Speciális jelei is vannak a betegségnek

Mindez nem jelenti azt, hogy a felnőttkori autisták ne lennének kiemelkedőek valamilyen területen. Nagyon sokszor van átlagos vagy annál magasabb intelligenciájuk. Lehet, hogy csak néhány érdeklődési területen állják meg a helyüket, de azokban kiemelkedő képességűek. Ilyenek a számolási és kombinatív, logikai képességeket igénylő munkakörök. Sok felnőtt autista a számítástechnikában és programozásban találja meg a kiteljesedését.

Mások a csökkent emberi kommunikációs képességük miatt szívesen és sikeresen foglalkoznak állatokkal vagy növényekkel. Mivel az ismétlődő mechanizmusok jellemzőek rájuk, a monoton és automatizált mozdulatokkal járó munkákban is megállják a helyüket.

Az autistákból hiányzik a lazaság, merev struktúrákban gondolkodnak és akként is viselkednek. Aggódnak és kizökkennek, ha a napi rutinjuk megváltozik, így a megszokott rituálék rabjai.

Az autisztikus spektrumzavarban szenvedő (autism spectrum disorder), vagyis ASD-s felnőttek száma az elkövetkező két évtizedben jelentősen emelkedni fog, mivel a legutóbbi évtizedekben diagnosztizált autista gyermekek nagy csoportja felnő és elöregszik. Ennek megfelelően a felnőttkori autizmus egy aktuális és fontos problémát jelent az orvostudomány és a társadalom számára.  

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!