5 technika, ahogyan átvág az agyad, hogy jobban érezd magad

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Ahhoz, hogy a mindennapok kihívásainak megfeleljünk, hogy ne rágódjunk mindenen, keresnünk kell támpontokat és kapaszkodókat. Az agyunk segít abban, hogy minél kevesebbszer billenjünk ki a nyugalmi állapotunkból. Ezeknek az önvédő reakcióknak a segítségével tudjuk állni a sarat, képesek vagyunk új lendületet venni, valamint ezek miatt vagyunk alkalmasak arra, hogy kategorizáljuk és kedvünkre értelmezzük az ismeretlen helyzeteket.

Biztos te is néha azon kapod magad, hogy viszonylag felesleges dolgokra költöd a pénzed, vagy éppen egy online áruház ruhakínálatának nézegetése közben egyre több holmi kerül a virtuális kosaradba.

A mentális könyvelés nem más, mint az az önigazolás, amit a pénzünk költésekor alkalmazunk. Például ez a kozmetikai cucc teljesen megéri az árát, hiszen akciós, ebben a szettben meg sokkal magabiztosabb leszek, ennyit nem sajnálok kifizetni érte.

A mentális könyvelés buktatója az is, hogy kártyával hajlamosabbak vagyunk sokkal több pénzt költeni, mert nem látjuk magukat a kézzel fogható bankjegyeket. Fejben máshova könyveljük el azokat a dolgokat, amelyekre már régóta spórolunk és azokat, amelyeket csak hirtelen ötlettől vezérelve veszünk meg.

Ismerős érzés szembesülni azzal, hogy mennyi pénzt költöttél el olyasfélékre, amik aztán egy fiókban végzik félig vagy alig használt állapotban?

 

Amikor megismerünk valakit, hihetetlenül sokat jelent az első benyomás.

Szinte felülírhatatlan az első vélemény, mert ragaszkodunk ahhoz a tapasztalathoz, amit elősként éreztünk az illetővel kapcsolatban.

Gondolj bele, hogy megismersz valakit, akiről pozitív képed alakul ki, mert szép, ápolt, igényes, és még kedves is veled.

Mivel kellemes élményeket kötsz hozzá, további jó tulajdonságokkal ruházod fel. Például, ha barátságos volt veled, akkor nem feltételezed róla, hogy áskálódó, kétszínű vagy agresszív is tud lenni.

Ugyanez fordítva is működik. Ha valakiről az első benyomásod negatív, akkor további rossz tulajdonságokat kötsz hozzá.

Ez a holdudvarhatás.

 

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!