Asztmával a nagyvárosban: így enyhíthetsz a tüneteken

Serestyén Sára
Írta: ,

Az asztma kialakulását a genetika mellett a környezeti tényezők és a stressz is előidézheti, éppen ezért egy asztmás szervezet számára a nyüzsgő városi élet nagyon megterhelő lehet. Íme 6 tipp, amivel mérsékelheted a tüneteket!

Portalaníts! Kép forrása: tumblr.com, gauyo

Az asztma egyik legnagyobb ellensége a por és az abban élősködő poratkák (pontosabban azok ürüléke, fúj), amik irritálhatják a nyálkahártyát és a légzőszerveket. Nem csak allergiás reakciót válthat ki, de az asztmatikus rohamokat is súlyosbíthatja.

A városban eleve nagyon nagy a por, és minden egyes szellőztetéssel, ajtónyitással, de még a cipőddel is rengeteg koszt hordasz be az otthonodba, ezért érdemes hetente többször porszívózni és hetente egyszer portalanítani a lakást.

A szőnyegeket és a különféle kárpitokat is érdemes időről időre átporszívózni vagy kitisztíttatni, így minimalizálhatod az atkák ürülékét. A dunnákat és a párnákat is érdemes néha lecserélni – a dunnákat ritkábban, de a párnákat 2-3 évente, mivel a poratkák számára valóságos mennyország egy emberi hámsejtekkel teli párna.

Minél inkább a centrumban laksz, annál nagyobb az esélye annak, hogy az asztmád súlyosbodni fog. Ennek az az oka, hogy a kipufogógázban található mérgező gázok irritálják a légutakat és ezáltal az immunrendszeredet is.

Ha mindenképpen a városban szeretnél vagy kell laknod, akkor is próbálj meg olyan helyet találni, ami távol esik a forgalmas utaktól, és inkább egy csendesebb mellékutcában keress magadnak lakást. Így nem csak kevesebb kipufogógázt lélegzel majd be, de az alvás is pihentetőbb lesz egy nyugodt kis utcában, mint egy forgalmas főút mellett. Azzal tennéd magadnak a legjobbat, ha inkább a külváros felé vennéd az irányt, ahonnan még kényelmesen beérsz a munkába, viszont sokkal több a zöld terület és kevesebb az autó is.

Amennyiben mégis a várost választod, akkor azzal is sokat javíthatsz a lakás levegőjén, ha telepakolod az otthonod növényekkel, amik kis mértékben ugyan, de javítják a levegő minőségét.