Árulkodó tünetek, hogy túl sok koffeint fogyasztottál – Nem csak a kávé a hibás!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan kizárólag a kávéra, vagy az energiaitalokra gondolnak, ha a koffeinfogyasztás szóba kerül, pedig ennél sokkal hétköznapibb ételekben, italokban is ott a koffein – amiket ráadásul gyerekeknek szintén adunk. Milyen árulkodó tünetei vannak annak, ha túl sokat fogyasztottál ebből az anyagból?

Fizikai tünetek Kép forrása: designcollector.net

A koffein túladagolásnak kellemetlen és veszélyes tünetei is lehetnek. Gyakran jelentkezik az izzadás, nyughatatlanság, idegesség, erős szívdobogás és rosszullét, hiszen a szervezeted felpörög, mintegy készenléti állapotban van.

Ugyan a koffeinhez sokan örömforrást társítanak, valójában éppen ellenkezője igaz rá, ha túl sokat fogyasztasz belőle: gátolja, hogy a nyugtató hatású nukleozidok az agyba jussanak, így a fokozódó stresszért és a depresszió súlyosbodásáért lehet felelős.

Mivel a koffein vízhajtó hatású, akár kiszáradáshoz is vezethet, ha túl sokat fogyasztasz belőle. Erre utal a sötét színű, narancsos árnyalatú vizelet. Emellett a koffein felelős lehet a gyomorégésért, refluxos tünetekért is, mert ellazítja a nyelőcső záróizmát, így a gyomorsav marni fogja az érintett területet.

 

Rendszeresen és teljesen lemerülsz Kép forrása: newdarlings.com

Ha nem fogyasztod el a szokásos időben a következő adag kávédat, teádat, esetleg kóládat, akkor azt veszed észre, hogy egész nap hullámzik az energiaszinted – és persze akkor élénkülsz fel, amikor megiszod a következő adagot.

Ennek oka az, hogy a koffein tartja mozgásban a szervezetedet, és amikor kiürül, levertnek, fáradtnak és erőtlennek érzed magadat.

Ez már részben a függőség jele, ami persze nem jelent visszafordíthatatlan problémát, de arra utal, hogy ideje visszavenned a mennyiségből.

A koffein helyett sokkal jobb lenne, ha egészséges és változatos étkezéssel, valamint kellő mennyiségű pihenéssel tartanád napközben ébren magadat. Egyszer-egyszer persze belefér, ha több koffeint fogyasztasz, mint amennyit szoktál, de ha minden nap így élsz, akkor annak hosszútávon negatív hatásai lesznek.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!