Árulkodó tünetek, hogy túl sok koffeint fogyasztottál – Nem csak a kávé a hibás!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan kizárólag a kávéra, vagy az energiaitalokra gondolnak, ha a koffeinfogyasztás szóba kerül, pedig ennél sokkal hétköznapibb ételekben, italokban is ott a koffein – amiket ráadásul gyerekeknek szintén adunk. Milyen árulkodó tünetei vannak annak, ha túl sokat fogyasztottál ebből az anyagból?

Fizikai tünetek Kép forrása: designcollector.net

A koffein túladagolásnak kellemetlen és veszélyes tünetei is lehetnek. Gyakran jelentkezik az izzadás, nyughatatlanság, idegesség, erős szívdobogás és rosszullét, hiszen a szervezeted felpörög, mintegy készenléti állapotban van.

Ugyan a koffeinhez sokan örömforrást társítanak, valójában éppen ellenkezője igaz rá, ha túl sokat fogyasztasz belőle: gátolja, hogy a nyugtató hatású nukleozidok az agyba jussanak, így a fokozódó stresszért és a depresszió súlyosbodásáért lehet felelős.

Mivel a koffein vízhajtó hatású, akár kiszáradáshoz is vezethet, ha túl sokat fogyasztasz belőle. Erre utal a sötét színű, narancsos árnyalatú vizelet. Emellett a koffein felelős lehet a gyomorégésért, refluxos tünetekért is, mert ellazítja a nyelőcső záróizmát, így a gyomorsav marni fogja az érintett területet.

 

Rendszeresen és teljesen lemerülsz Kép forrása: newdarlings.com

Ha nem fogyasztod el a szokásos időben a következő adag kávédat, teádat, esetleg kóládat, akkor azt veszed észre, hogy egész nap hullámzik az energiaszinted – és persze akkor élénkülsz fel, amikor megiszod a következő adagot.

Ennek oka az, hogy a koffein tartja mozgásban a szervezetedet, és amikor kiürül, levertnek, fáradtnak és erőtlennek érzed magadat.

Ez már részben a függőség jele, ami persze nem jelent visszafordíthatatlan problémát, de arra utal, hogy ideje visszavenned a mennyiségből.

A koffein helyett sokkal jobb lenne, ha egészséges és változatos étkezéssel, valamint kellő mennyiségű pihenéssel tartanád napközben ébren magadat. Egyszer-egyszer persze belefér, ha több koffeint fogyasztasz, mint amennyit szoktál, de ha minden nap így élsz, akkor annak hosszútávon negatív hatásai lesznek.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?