Szemmel láthatóan árt a szépségednek a stressz: 4 komoly károsító hatás

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság talán nincs olyan ember a modern világban, aki ne stresszelne rendszeresen. Izgulunk az új projektünk sikerességért, aggódunk, hogy jól sikerüljön az állásinterjúnk, vagy csak lenyűgözzük az anyósunkat az első vendégség során. Egy ideig a stressz jótékony hatású, azonban hosszútávon ismert egészség- és szépségkárosító hatása.

Sokkal több mesterséges adalékanyagot eszünk, mint valaha, és ez különösen igaz azokra, akik stresszes életmódjukból adódóan egyébként sem étkeznek túlságosan egészségesen. Ez – hónapok, évek elteltével – jóval komolyabb problémákat okoz, mint a szépséged kérdése. Azonban addig, míg a stressz és helytelen érkezés következtében kialakulnak a súlyos betegségek, a külsőd is kevésbé előnyös formát ölt majd.

Tökéletes példa erre a puffadás, amit persze más probléma, pl. ételintolerancia is okozhat, de bizony a stressz egyik mellékhatása is ez a kellemetlen gond. Ennek oka az, hogy stressz esetén a tested a probléma megoldására figyel, és kevésbé létfontosságú folyamatokat szorít háttérbe. Ilyen az emésztés is.

Mi az eredmény? Gyakori puffadás, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, vagy éppen hányás. A szépségedet illetően ez leginkább fakó, sápadt arcbőrben és pluszkiló-hatású puffadásban nyilvánul meg.

Kóros hízás vagy fogyás Kép forrása: sherryslife.com

Manapság sokan a szépség elsődleges mérvadójának a testsúlyt tekintik, és ez bizony rossz hír azoknak, akik sokat stresszelnek. Az előbb leírtak alapján láthatod, hogy elsődlegesen hajlamtól függ, hogy te a sok stressz hatására hízni, vagy éppen fogyni fogsz.

Vannak, akik egész nap rohannak, és csak este veszik észre, hogy egy falatnyi ebéden kívül mást nem is ettek. Mások össze-vissza esznek, és jellemző módon gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz, valamint zsíros fogásokhoz nyúlnak, csak hogy hamar csökkenthessék éhségüket.

Az egészre rátesz egy lapáttal, hogy ugyancsak egyénfüggő, stressz hatására hasmenésed, vagy éppen szorulásod lesz – előbbi nyilván fogyáshoz, míg utóbbi hízáshoz vezet. Az mindenesetre biztos, hogy a hirtelen hízás vagy fogyás betegség eredménye éppúgy lehet, mint a stresszes életmód egyik komoly mellékhatása.