Arcüreggyulladás, az őszi mumus

Kató Iringó
Írta: ,

Itt van az ősz, itt van újra – ez az évszak azonban nemcsak a csodás színeit, kellemes klímáját és a finom forró csokit hozza magával, hanem sajnos egy örök mumust is: az arcüreggyulladást. Tipikusan egy olyan betegségről van szó, amelyen mindenki átesik egyszer – legalábbis a szerencsések csak egyszer.

Hogyan alakul ki az arcüreggyulladás?

Nagyon érdekes, hogy arcüreggyulladás általában nem hipp-hopp alakul ki az ember szervezetében, hanem bizony vannak előzményei. Többnyire egy orrfolyásos, megfázásos betegség előzi meg, és ha ez a kór nem múlik el (mert nincsen kezelve, vagy mert nem figyel rá oda az ember és nem szán időt a pihenésre), akkor sajnos annak szövődménye lesz, ez pedig az arcüreggyulladás.

Amíg a „sima’’ orrfolyásos, megfázásos szakaszban van az ember, legtöbbször még menthető a helyzet. Ilyenkor érdemes orrcseppezni és rendszeres orrfújással azon lenni, hogy mielőbb megszabaduljunk a váladéktól, hogy az ne tudjon lerakódni az arcüregben. Ám ha nem figyelünk oda eléggé és nem reagálunk elég gyorsan, akkor sajnos a náthás váladék besűrűsödhet, emiatt nem tud kiürülni, azaz megreked és innen már csak egy lépcső, hogy kórokozó baktériumok szaporodjanak benne – így alakul ki az arcüreggyulladás. Másképpen mondva: a szervezetünk megbüntet minket a hanyagságunk miatt, és egy felülfertőződés képében mutatja ki a nemtetszését.

Ezen kívül hajlamosít az arcüreggyulladás kialakulására, ha orrsövényferdülésünk vagy arcüregi polipunk van, így ezeket már csak az arcüreggyulladás apropóján is érdemes kivizsgáltatni, elkerülve ezzel a folyamatosan ismétlődő arcüreggyulladás maratonokat.

Melyek a tünetei?

Sokak által ismert tünet, amikor az arcunk feszül, érzékennyé, duzzadttá válik, úgy érezzük, hogy „tele van’’, és ha lehajolunk, akkor olyan, mintha egy tetemes súly nehezedne az arcunkra. Az orcákon kívül a homlok és a szemüregek is fájhatnak. Erre még rájöhet a gyengeségérzet, lehangoltság, fáradtság és esetlegesen a láz is.

Sokszor előfordul, hogy az arcüreggyulladásban szenvedő elkezdi fájlalni valamelyik fogát is (általában a felső fogak egyikét), ugyanis az arcüreggyulladás okozta fájdalom kisugározhat a fogakba is. Ahhoz, hogy kiderítsük, mi a fogfájdalom eredete, érdemes fogorvoshoz is elmenni.