Apró üzenetek – Így jelzi a tested, ha változtatásra van szükséged

Írta: ,

A testünk folyamatosan üzen nekünk, de biztos, hogy mindig sikerül megértened, mit mond? Szakértők szerint fontos, hogy odafigyeljünk a szervezetünkre, ugyanis sokszor csak ártalmatlan jelekből derülhet ki, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel. Veled előfordult már, hogy a megszokottnál sötétebb karikák jelentek meg a szemeid körül, vagy hirtelen vékonyodni kezdett a hajad? Nézd meg, mi állhat ezek háttérében!

Sárga foltok a bőröd alatt Kép forrása: tumblr, thenletitbe

1/5 Sárga foltok a bőröd alatt

Előfordult már veled, hogy a szemed vagy a könyököd közelében aprócska, sárga foltokat fedeztél fel?

Ezek valójában zsírlerakódások a bőröd alatt, de ne ijedj meg, nem komoly betegségről van szó – valószínűleg megemelkedett a koleszterinszinted. Hosszú távon azonban veszélyes lehet az egészségedre: megnöveli a szívroham és stroke valószínűségét.

Általában egy vérvizsgálattal (üres gyomorra) könnyen kiderítheted, hogy tényleg erről van-e szó, a problémát pedig néhány étrendi változtatással és edzéssel le is küzdheted.

2/5 Túl sötét karikák

Persze az esetek többségében a szemed körül megjelenő sötét karika azt jelenti, hogy éjszaka nem aludtál eleget, de ha akkor is észreveszed magadon, amikor napok óta kipihent vagy, érdemes más okokat is megfontolnod.

Szakértők szerint ez akár allergiát is jelenthet, amihez társul az is, hogy folyamatosan viszketnek a szemeid.

Első körben fontos kiderítened, hogy miről lehet szó (poratka, vagy egy bizonyos élelmiszer), majd ezeket minél inkább ki kell zárnod az életedből. Ha ez sem segít, érdemes felkeresned egy orvost, aki gyógyszer segítségével megszüntetheti a kellemetlen tüneteket.

Viszkető talp Kép forrása: ninasvintage.com

3/5 Viszkető talp

Gyakran jársz el mozogni az edzőterembe vagy a közeli parkba? Könnyen előfordulhat, hogy a "nedves környezet" kisebb fertőzéseket okoz, aminek következményeként viszketni kezd a talpad.

Ha úgy vetted észre, hogy az utóbbi időben egyre többet hámlik a bőröd, esetleg apróbb pöttyöket is tapasztalsz, akkor gombás fertőzés állhat a háttérben.

Szakértők szerint, ha beszerzel egy szellősebb cipőt, esetleg gombaelleni krémet, könnyen megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől.

Vékonyodó hajszálak Kép forrása: self.com

4/5 Vékonyodó hajszálak

Azt vetted észre, hogy az utóbbi időben egyre vékonyabb szálú a hajad? Akkor nagy az esélye annak, hogy nincs elegendő mennyiségű vas a szervezetedben.

Ez pedig ahhoz (is) vezet, hogy a frizurád kevésbé lesz dús és életteli.

Egy egyszerű vérvizsgálattal kiderítheted, mi okozza a problémát, és néhány apróbb változtatással gyorsan le is küzdheted: ilyenkor az orvosok általában vasban gazdag ételeket javasolnak, például májat, hüvelyeseket és tojássárgáját.

Berepedezett ajkak Kép forrása: tumblr, thenletitbe

5/5 Berepedezett ajkak

Kicserepesedtek az ajkaid? Persze nem kell rögtön rosszra gondolni, az is előfordulhat, hogy nem ittál elég vizet az utóbbi időben.

Ha viszont ezt a lehetőséget kizártad, szakértők szerint a tested ezzel próbálja jelezni feléd, hogy túl kevés B-vitamint vittél be a szervezetedbe az elmúlt időszakban.

Ilyenkor érdemes minél több zöldséget és tojást enned, ezek ugyanis kifejezetten gazdagok ebben az ásványi anyagban. Erre muszáj odafigyelned, mert a repedezett ajkak akár el is fertőződhetnek, és sokkal nehezebb lesz kigyógyulni belőle.