5+1 gyakori egészségügyi probléma, ami egyenes anyai ágon öröklődik

Szirák Viki
Írta: ,

A génjeink nem csak azt szabják meg, hogy milyen lesz a személyiségünk vagy a külsőnk, de egyúttal arra is hatással vannak, hogy milyen fizikai problémáink lesznek majd a későbbiekben. Talán nem is tudtad, de akad néhány genetikai betegség, amit a lánygyermekek az anyukáiktól tudnak tovább örökölni. Lássuk, melyek ezek!

A szív- és érrendszeri problémák is anyai ágon öröklődnek, ezért amennyiben anyukádnak kardiovaszkuláris gondjai vannak, úgy neked sem lenne szabad félvállról venned ezt!

Sajnos, ha volt már szívrohama, érszűkülete, duplán érdemes kivizsgáltatnod magad, ugyanis ezek mind öröklődhetnek tőle.

Szakértők szerint ilyen esetben az életmódodra extra nagy figyelmet kellene fordítanod: figyelj a súlyodra, mozogj lehetőleg heti 3-4 alkalommal (az is jó, ha gyakran elmész kirándulni, sétálni, vagy szobabiciklizel).

Szintén fontos, hogy ne fogyassz túl sok sós, cukros vagy zsírban gazdag ételt, helyette inkább a zöldség- és gyümölcsbevitelre figyelj oda.

A koleszterinszintedet pedig ellenőrizd időnként!

Természetes folyamat, hogy idősebb korunkban a csontjaink elkezdenek ritkulni, azonban az már nem mindegy, hogy a kalciumvesztés milyen keretek közé esik.

Évi 0,25-0,5% veszteség az, ami elfogadható az orvosok szerint, azonban amikor ez gyorsabban történik a testedben, csontritkulásról beszélünk.

Ilyenkor a csontjaid gyengülnek, könnyebben törnek el, és sajnos nem kizárt, hogy fiatalabb korban is jelentkezzenek a tünetek. Ez egy olyan egészségügyi probléma, amit az anyukádtól örökölhetsz tovább; ha nála jelentkezik, nagy az esélye annak, hogy nálad is fog.

Ilyenkor a megelőzés fontos, ezért hagyj fel a dohányzással, fogyassz minél több kalciumot tartalmazó ételt, figyelj a súlyodra és sportolj eleget!