5+1 gyakori egészségügyi probléma, ami anyai ágon öröklődik

Szirák Viki
Írta: ,

A génjeink nem csak azt szabják meg, hogy milyen lesz a személyiségünk vagy a külsőnk, de egyúttal arra is hatással vannak, hogy milyen fizikai problémáink lesznek majd a későbbiekben. Talán nem is tudtad, de akad néhány genetikai betegség, amit a lánygyermekek az anyukáiktól tudnak tovább örökölni. Lássuk, melyek ezek!

Éves szinten körülbelül 300 millió ember küzd meg a depresszióval.

Szakértők szerint a depresszió kialakulásáért egy bizonyos gén tehet: a Slc6a15 nevű gén aktivitása alacsony azon emberek szervezetében, akik hajlamosak erre a betegségre.

A gond az, hogy sajnos anyai ágon nagy eséllyel öröklődik is ez a mentális probléma; különösen azért, mert a nőket kétszer nagyobb eséllyel fenyegeti a depresszió, mint a férfiakat.

A terhesség utáni depresszió pedig ugyancsak örökletes lehet. Szakértők szerint ebben az esetben fontos odafigyelned arra, hogy nem zárkózol el, és beszélsz a problémáidról.

Ne érezd magad rosszul amiatt, hogy esetleg segítségre lenne szükséged, hiszen sok esetben egy szakember támogatása hatalmasat jelent a gyógyulás felé vezető úton.

A szív- és érrendszeri problémák is anyai ágon öröklődnek, ezért amennyiben anyukádnak kardiovaszkuláris gondjai vannak, úgy neked sem lenne szabad félvállról venned ezt!

Sajnos, ha volt már szívrohama, érszűkülete, duplán érdemes kivizsgáltatnod magad, ugyanis ezek mind öröklődhetnek tőle.

Szakértők szerint ilyen esetben az életmódodra extra nagy figyelmet kellene fordítanod: figyelj a súlyodra, mozogj lehetőleg heti 3-4 alkalommal (az is jó, ha gyakran elmész kirándulni, sétálni, vagy szobabiciklizel).

Szintén fontos, hogy ne fogyassz túl sok sós, cukros vagy zsírban gazdag ételt, helyette inkább a zöldség- és gyümölcsbevitelre figyelj oda.

A koleszterinszintedet pedig ellenőrizd időnként!

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)