Amit az akupunktúráról tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
Amit az akupunktúráról tudnod kell

Mi jó lehet abban, ha tűket szúrnak a testedbe? Dióhéjban összefoglaltuk neked, mi ennek a rejtélyes, ám egyre népszerűbb gyógymódnak a lényege, illetve mikor segíthet neked.

Mi az az akupunktúra?

Az évezredek óta használt, hagyományos kínai gyógymód lényege, hogy vékony tűket szúrnak a test bizonyos pontjaira. Elsősorban fájdalomcsillapításra alkalmazzák, ám szinte bármilyen fizikai vagy akár pszichés probléma kezelhető vele – még arra is bevetik, hogy csökkentse a fogyni vágyók éhségérzetét. 

Világszerte több tízmillió ember veszi igénybe a kezelést. A franciáknál például olyannyira népszerű, hogy az ország minden ötödik lakója kipróbálta már.
Hogyan működik?

Az akupunktúra célja, hogy a testben helyreállítsa a „csí” (vagy más átírásmód szerint „khí”) energia áramlását. Ez 14 „útvonalon” keresztül folyik a szervezetben – ideális esetben akadálytalanul.

A különböző tünetek és betegségek azonban arra utalnak, hogy az energiaáramlás valahol akadályba ütközik. 

A megfelelő pontokra szúrt tűk ezt az akadályt hárítják el, miközben endorfin – azaz boldogsághormon – termelésére ösztönzik a pácienst, serkentik a vérkeringést és megváltoztatják az agyi aktivitást. A szkeptikusok úgy vélik, hogy csupán placebó-hatásról van szó.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv