Amit a terhességi tesztekről tudnod kell

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A terhességi tesztek manapság már mindenki számára könnyen elérhetőek. Meglehetősen nagy bizonyossággal mutatják ki a várandósságot, illetve annak hiányát. De mégis milyen fontos tudnivalókkal kell tisztában lenned velük kapcsolatosan?

Mit és mikor mér a terhességi teszt?

A jelenleg kapható és a nagyközönség számára elérhető terhességi tesztek a vizeletben található HCG elnevezésű hormon szintjét mérik.

Ez a hormon a beágyazódást követően kezd el termelődni a szervezetben, és a terhesség korai szakaszában minden nap megduplázódik (ezért van az, hogy negatív teszt esetén, ha még mindig nem jelentkezik a menstruáció, javasolják az ismétlést 48 óra elteltével).

Négy nappal a menstruációd várható időpontja előtt megközelítőleg 50% esélyed van arra, hogy már kimutassa a teszt a terhességet, míg négy nap késés után ez az arány már csaknem 100%.

Szóval, ha már tűkön ülsz, tehetsz egy próbát, de ne feledd, ilyenkor még sem a negatív, sem a pozitív eredmény nem feltétlenül helyes.

Miért lehet fals a teszt?

Egyes betegségek, gyógyszerek befolyásolhatják a teszt eredményét, de ezt félretéve, kizárólag a terhességre vonatkozóan sem feltétlenül mutat valóságot a tesztcsík.

A fals eredmény leggyakoribb oka az, hogy túl korán tesztelsz. Ilyenkor csak egy vonalka jelenik meg, de nem azért, mert nem vársz babát, hanem azért, mert a vizeletedben még nincs elég kimutatásra váró hormon.

A másik, sokkal sajnálatosabb tény, hogy bár teherbe estél, az embrió nem tudott kellően megtapadni, így a méhlepénnyel együtt, többnyire gond nélkül leválik.

Ez a szívszorító esemény sokkal gyakrabban bekövetkezik, mint az emberek hinnék, ezért ha nagyon vágysz babára, sok csalódástól kímélheted meg magadat, ha nem kísérletezgetsz állandóan magas érzékenységű tesztekkel.