Amit a mélyvénás trombózisról (DVT) tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
Amit a mélyvénás trombózisról (DVT) tudnod kell
A mélyvénás trombózis olyan vérrög kialakulását jelenti, mely egy nagyobb érben – jellemzően a combban vagy a lábszárban – alakul ki, és évente több százezer halálesetért felel világszerte. Ha ugyanis ez az apró „darabka” útnak indul, s a vérárammal együtt létfontosságú szervhez sodródik, annak azonnali beavatkozást igénylő életveszélyes állapot lehet a következménye.
A mélyvénás trombózis tünetei

A DVT néven (angolul Deep Vein Thrombosis) ismert probléma azért is különösen kockázatos, mert az esetek felében figyelmeztető jelek nélkül következik be. 

Akik panaszokat tapasztalnak, azoknál bőrpír, duzzanat és érzékenység vagy fájdalom jelentkezik az érintett területen, általában a vérrög helyének környékén. A láb esetén könnyebben észrevehető a baj, hiszen bármikor összehasonlítható a másikkal.
Tüdőembólia

A mélyvénás trombózis egyik legnagyobb kockázata a tüdőembólia kialakulása. Ez akkor következik be, ha a vérrög eléri a tüdő vérellátásáért felelős ereket

Ennek a tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a fulladás, az alacsony vérnyomás, az ájulás, a magas pulzus, a mellkasi fájdalom valamint a vérköhögés. Az említett panaszok észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, mert életmentő beavatkozásra van szükség!

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra