Amikor nehezen megy – A székrekedés lehetséges okai

Családi Lap
Írta: ,

Kevesen szeretnek beszélni a székrekedésről, pedig mondhatni, civilizációs népbetegség. Az okok persze labirintusszerűen szerteágazóak, alig van olyan eset, amikor önmagában egyedül állna tünetként.

Valószínűleg ez az egyik olyan probléma, amelyet a legtöbben mélyen eltemetnek magukban. Sokan, sokáig próbálkoznak népi praktikákkal, és még akkor is nehezen fordulnak orvoshoz, ha ezek csak átmeneti, vagy semmilyen eredményt nem hoznak. Inkább várnak, hogy elmúljon, végül rádöbbennek, hogy évek óta így élnek.

– Jó pár éve annak, hogy székelési gondokkal küzdök – mondja az ingatlan-tanácsadóként dolgozó Nóra (43). – Régebben is előfordultak rosszabb idõszakaim, de akkor állandósult, amikor szakmát váltottam. Folyamatosan rohanok, soha nem tudom, mit hoz a holnap, nincs fix bérezés, ami miatt mindig aggódom. Majdnem minden nap diszkomfortérzéssel, felpuffadt hassal, szélgörcsöktől kínozva kell dolgoznom. A kávézástól kezdve a szilvalekváron át a ricinusolajig sok mindent próbáltam, de csak részsikereim voltak.

Amikor nehezen megy…

A székrekedés gyakoriságát 3-20%-ra teszik a fejlett nyugati országokban. Dr. Gólián-Béres Ágnes orvos igazgató szerint hazánkban szinte népbetegségnek számít, amely a 16 év feletti lakosság 34%-ának okoz problémát. Különösen a nők érintettek, a betegek mintegy 70%-a közülük kerül ki. Az életkor emelkedésével a fizikai inaktivitás, a diéták, a dehidratáció szintén hajlamosító tényezõ. Gyakrabban fordul elõ a betegség a kis keresetû és alacsony iskolai végzettségûeknél is.

Arra a kérdésre, hogy mi számít normális székletürítésnek, a szakember azt mondja, mivel jelentõs egyéni eltérések lehetnek, a napi háromtól egészen a heti három alkalomig terjed a skála.