Amikor a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen. 5 komoly rendellenesség

Szőke Angéla
Írta: , Frissítve:

A nők életük felében rendszeresen menstruálnak, ez átlagosan körülbelül 500 menstruációt és 2500 menstruációs napot jelent. A menstruációt a férfiak sosem fogják megérteni, ezért van az, hogy sokszor csak hisztinek titulálják, amikor a nő ingerlékenyebb és nyűgösebb. Egy sima menzesz sem a legkellemesebb élmény, de ha valami betegséggel is párosul, akkor egyenesen kínszenvedés. Japán, Indonézia, Dél-Korea és Zambia olyan országok, ahol egy nő kivehet szabadnapot, amikor menstruál, ami olyan gyakorlat, aminek minden országban alapvetőnek kellene lennie. A nők ötöde állítja, hogy menzeszkor olyan mértékű fájdalmat él meg, ami megnehezíti a mindennapi teendőinek ellátását. Az alábbi öt rendellenességnél a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen.

Premenstruációs szindróma, azaz PMS 

A legtöbb nő – körülbelül 80 százalék - érez érzelmi és testi tüneteket a havivérzést megelőzően, ezeket nevezzük összefoglaló néven premenstruációs tünetegyüttesnek. Ezek a szimptómák lehetnek enyhébbek és rendkívül intenzívek is. A leggyakoribb panasz ilyenkor a mellek érzékenysége, ingerlékenység, hányinger, szorongás. A krónikus panaszok kialakulásában hormonális, genetikai, táplálkozási és viselkedési tényezők játszhatnak szerepet. 

PMDD, azaz premenstruációs diszfóriás rendellenesség

A PMDD egy súlyos, olykor kifejezetten bénító megjelenési formája a premenstruációs szindrómának, mely extrém hangulatingadozásokat okoz. A PMS-es hölgyek kb. 8 százaléka szenved PMDD-től, melynek tünetei – többek között - a puffadás, mell érzékenység, kimerültség, idegesség, ingerültség, düh és változások az alvási és étkezési szokásokban. A PMS és a PMDD esetében is gyakori a háttérben meghúzódó depresszió, ezért ha a tünetek szélsőségesek és negatív hatással vannak mindennapi életünkre és kapcsolatainkra, mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, aki segít minimalizálni a PMDD hatásait.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!