Amikor az érintés is fáj – 5 házi gyógymód leégés ellen

Serestyén Sára
Írta: ,

A leégésre leginkább a világos bőrűek hajlamosak, de olykor a sötéteb bőrűeket sem kímélik a káros sugarak – elég akár egy hosszabb séta a napon, és már kész is a baj. A tünetek általában pár órával az égést követően jelentkeznek: a bőr kipirosodik, húzódik, esetleg kihólyagosodik. Ilyenkor még a kedvenc ruhadarabod érintése is olyan, mintha apró tűk szurkálnák a bőröd felszínét. Ezeket a tüneteket érdemes minél hamarabb kezelned, hiszen a leégés nagyban növeli a melanoma kialakulásának kockázatát – ehhez azonban nem kell a legdrágább készítményeket megvásárolnod, hiszen néhány otthon fellelhető alapanyag segítségével te is kikúrálhatod magad!

Aloe vera jégkockák Kép forrása: buzzfeed.com

Már az ókorban felismerték a húsos levelű Aloe vera nedűjének jótékony hatását.

Az aloéból készült gél már önmagában hatásos lehet, hiszen nyugtatja a bőrt, enyhíti az égési sebek okozta irritációt, illetve bőrregeneráló hatású.

Ha fokozni akarod az Aloe vera gél hatását, akkor nyomj belőle egy keveset a jégkockatartóba, és fagyaszd le. Az így kapott kockák gyors enyhülést hoznak az égő bőr számára. Ügyelj rá, hogy adalékanyagmentes gélt használj!

Burgonya paszta Kép forrása: carolynshomework.com

A krumpli nem csak sütve jó, hanem a napégés tüneteinek enyhítésére is kiválóan alkalmas.

Ehhez a kúrához a következőkre lesz szükséged: két közepes burgonya, sajtreszelő és vattakorong.

Jó alaposan mosd meg a krumplikat, majd a legkisebb lyukon héjastul reszeld le őket egy tálba – ha a reszelék száraznak tűnik, nyugodtan adj hozzá egy kicsi vizet! Az így kapott masszát egy vattakorong segítségével vidd fel a bőrödre.

A burgonya allantoint tartalmaz, amely egy sebhegesedést és sejtképződést elősegítő szerves vegyület.