10 ok, amiért a vörös hajú emberek olyan különlegesek

Szirák Viki
Írta: ,

Az emberiségnek mindössze kis százaléka rendelkezik természetes vörös hajszínnel: egyes statisztikák szerint alig 1-2%-ra igaz ez, gyerekek körében inkább a fiúknál jellemzőbb, és a számuk csökkenőben van. Ami igazán nagy kár, hiszen valójában rendkívül különleges tulajdonságokkal rendelkeznek a vörös hajúak. Az alábbiakban elárulunk néhány infót, amitől te is másképp tekintesz majd rájuk!

1. Egy mutáns gén tehet róla

Először is érdemes tudni, hogy maga a vörös haj valójában egy genetikai mutáció eredménye: ilyenkor a mutáns MC1R gént öröklöd valamelyik szülődtől, ami 73%-ban határozza meg, hogy te is vörös leszel-e. És még csak nem is kell, hogy mindkét szülőd ilyen hajszínnel rendelkezzen! Valójában sokszor megesik, hogy sem az anya, sem az apa nem vörös hajú, de a gyermekük mégis az lesz, ami teljesen természetes, hiszen ha megvan bennük ez a gén, 25% az esélye ennek!

2. Kevesebb hajszáluk van

Érdekes, de a vörös hajú embereknek kevesebb hajszáluk van, mint bárki másnak! Átlagosan nekik körülbelül 90000 hajszál díszíti a fejüket, míg egy természetes szőke embernek 110000, egy barna hajúnak pedig 140000 van.

Emiatt is lehet az, hogy sokszor a vörös hajú emberek frizurája kevésbé tűnik nagy volumenűnek, hiába használják ugyanazokat a termékeket, mint szőke vagy barna társaik.

Arról nem is beszélve, hogy ezt a hajszínt az egyik legnehezebb más színűre festeni, mivel a pigmentek sokkal erőteljesebbek, és nem könnyű elfedni őket. 

3. Balkezesek

Kutatók megfigyelték már, hogy ha valaki vörös hajjal születik, nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben balkezes! A jobbkezességet meghatározó gén ugyanis domináns, a balkezességet meghatározó viszont recesszív, utóbbi pedig náluk sokkal erőteljesebb.

Kelly Sikkema/unsplash.com

4. Magasabb fájdalomküszöb

Az MC1R gén pedig nem csak a hajuk színét befolyásolja, de azt is, hogy mennyire erősen érzik a fájdalmat. Kutatások szerint ez a gén melanint kezd el termelni, ami befolyásolja az agy fájdalomérzetét, és ennek köszönhetően ugyanazt kevésbé érzik fájdalmasnak, szemben például egy barna hajú egyénnel.

5. Kék szeműek

A vörös haj már önmagában is nagy ritkaság, de van egy külsődleges tulajdonság, amivel kombinálva még kisebb számban található meg. Ez pedig nem más, mint a kék szem: a legtöbb vörös hajú embernek barna vagy zöld szeme van, a kék pedig csak nagyon kevés embernél jellemző.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!