Ami az elmédben zajlik, a testedre is kihat: így gyógyíthatod meg magadat

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Elménk hatással lehet testünkre! A gyógyítók évezredek óta alkalmazzák a vizualizációt a gyógyításban. Nemrég az agykontroll és az „elme-test orvoslás” (mind-body medicine) mozgalom fedezte fel újra ezt a hétköznapi csodát. 

Így működik

Olyan technikákat írnak le, amelyek segítségével az elme működtetésével befolyásolni lehet a testben zajló folyamatokat és állapotokat.

Fekvő helyzetben, kényelmesen ellazulva, behunyt szemmel elképzelnek egy képet vagy egy kellemes helyet.

Elméjük megnyugszik, testi feszültségeik oldódnak

Az irányított képzelet

Az irányított vizualizáció egyedül és csoportban is végezhető. Egy jelenlévő vagy hangfelvételről beszélő személy leír egy képet a kellemes, megnyugtató, ellazulást segítő helyről.

A zenei aláfestés fokozza a hatást. A vizualizáció aktívabb formája, amikor egy sportoló elképzeli, hogy a verseny utolsó körét is tökéletesen lefutja, és ő ér be elsőnek a célba.

Ha egy konkrét cselekvést képzeletben végiggondolunk, magunk előtt megjelenítünk, akkor az a végrehajtásra is kihat. Az előre elképzelt mozgásra izmaink enyhe mozgással válaszolnak.

Később, amikor helyzet van, az előre elképzelt mozgás révén az izom visszaemlékszik a képzelet által előidézett mozgásra, és javítja a sportoló teljesítményét.