Milyen pózban alszol? Nagyban befolyásolja az egészségedet

Póta Szilvia
Írta: ,

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége, illetve minősége komolyan befolyásolhatja közérzetünket és a mindennapjainkat. Az sem mindegy azonban, hogy milyen pozícióban hajtjuk álomra a fejünket, bizonyos esetekben ugyanis az egészségünk láthatja kárát a rosszul megválasztott fekvőhelyzetnek. Íme néhány szempont, melyet nem árt figyelembe venned az éjszakai pihenés során!

Bal oldalon fekvés

A bal oldalon alvás elősegíti a vérkeringést, és jó hatással van a szívműködésre, emellett az alvási apnoéval, vagyis a légzészavarral kapcsolatos tünetek is enyhülhetnek. Ugyanakkor ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik a gyomorra és a tüdőre, a sleepandhypnosis.org-on megjelent kutatások szerint pedig gyakrabban jelentkezhetnek rémálmok.

Nőgyógyászok gyakorta javasolják a bal oldalon fekvést az állapotos nők számára is, hiszen amellett, hogy terhesen ez az egyik legkényelmesebb pozíció, a javuló vérkeringésnek köszönhetően több tápanyag jut el a babához a placentán keresztül.

Jobb oldalon fekvés Kép forrása: purple.fr

Bár az oldalt fekvés előnyös lehet az egészségünkre nézve, nem mindegy, hogy melyik oldalon térünk nyugovóra.

Ez a pozíció ronthat a gyomorégésen és a refluxon, így ha ilyen jellegű problémákkal küzdesz, érdemes inkább az ellenkező irányba fordulnod!

Azzal, hogy a jobb oldalon alszol, nagy valószínűséggel rontasz ezen a helyzeten, amely álmatlanságot és hasi panaszokat okozhat.