Ez történik a szervezeteddel, ha nem alszol eleget

Nagy Niki
Írta: ,

Nem véletlenül sulykolja belénk minden orvos azt, hogy eleget kell aludnunk: a szervezetben ilyenkor nagyon komoly folyamatok mennek végbe, és ha nincs elég idejük rá, komoly egészségügyi problémák alakulhatnak ki. A tudomány szerint ez történik a szervezetedben, ha rendszeresen nem alszod ki magad!

Az alvás nem csak passzív pihenést jelent: a szervezeted ilyenkor regenerálódik és fejlődik, elengedhetetlen, hogy erre legyen elég ideje. Kutatások kimutatták, hogy ha sokáig nem alszod ki magad, megduplázódhat az esélyed a szív- és érrendszeri betegségekre, legyengül az immunrendszered, és nagyobb eséllyel fogsz kórosan elhízni, mintha eleget aludnál minden nap. Ezek már önmagukban sem hangzanak túl jól, de sajnos tovább is van – az alváshiánynak azonnali következményei is vannak a testedre. De mi történik a szervezetedben akkor, amikor alvásmegvonástól szenved?

Egyrészt a kortizol nevű stresszhormon mennyisége megnő a testedben, ettől pedig a vérkeringésed is felélénkül. Azokon a területeken, ahol vékonyabb a bőr, ez duzzadtságot és elszíneződést okozhat, pontosan ez az, amiért a szemed alatti karikák és táskák kialakulnak, ha nem alszol eleget.

Ha látod, hogy sötétebb a szemed alatti terület, mint szokott, biztos lehetsz benne, hogy a kialvatlanságodhoz is van köze.

Ez történik a szervezeteddel, ha nem alszol elegetKép forrása: pexels.com

Az agyad amygdala régiójában, amely az érzelmek szabályozásáért is felelős, ilyenkor igazán nagy a káosz, és túlérzékenység léphet fel, ami azt jelenti, hogy a negatív történésekre sokkal élénkebben és érzékenyebben reagálsz, mint egyébként. Ezt magyarán ingerlékenységnek hívják, nem véletlen, hogy fáradtan sokkal könnyebben ugrasz mindenre. Apróságnak tűnhet, de nem az: a bipoláris zavart is az alvásmegvonáshoz kötik.

Ahogy korábban is említettem, az elhízás kialakulásához is hozzájárulhat az álmatlanság: ha nem pihensz eleget, megnő a szervezetedben a ghrelin szintje, ami azt hozza magával, hogy sokkal nagyobb lesz az étvágyad.

Kutatások szerint akár 25 százalékkal is többet ehetsz akkor, ha álmos vagy, mint egyébként.

Bármilyen furcsán hangzik, még azt is az alváshiány okozhatja, ha gyakran tikkelnek az izmaid: a neurotranszmitterek felgyülemlenek az idegszinapszisokban, és ha nem alszol eleget, akkor ezek továbbra is ingerelik az idegeidet, apró rángásokat okozva az izmaidban. Nem nagy probléma, de kifejezetten idegesítő lehet – a többi negatív hatás után pedig már csak hab a tortán.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!