Megfejtették: emiatt gyakoribb az álmatlanság a nőknél

Nagy Niki
Írta: , Frissítve:

A férfiak mindig a jobbik végét fogják meg a dolgoknak: könnyebben fogynak, többet ehetnek, nem kell a terhességgel számolniuk, és most még az is kiderült, hogy ritkábban szenvednek álmatlanságban, mint a nők. Az alvási apnoé rendellenességén kívül minden alvási betegség a nőket érinti intenzívebben.

Nem nehéz kitalálni, hogy a hormonjaink a ludasak azért, mert sokkal több alvási rendellenességgel küzdünk, mint a férfiak.

Nem csak a menopauza idejébe érő nők felborult hormonháztartása okozhat problémákat, de a havi ciklus változása is, így gyakorlatilag senki nincs biztonságban, ami az éjszakai álmatlan forgolódást illeti.

Azok a hormonok, amik a menzeszed környékén kezdenek aktívabban termelődni, sokkal érzékenyebbé is tehetnek, ami bizony éber éjszakákhoz vezethet.

Ha nagyon komolyan érint a rendellenesség, beszélj az orvosoddal, hátha a fogamzásgátló gyógyszered leváltása segíthet a helyzeten!

A legnagyobb faktor – még a hormonoknál is meghatározóbb – egyelőre az egészségtelen életmód; és itt nem feltétlenül a rossz étkezésre és a mozgáshiányra gondolok (bár ez is rengeteget számít), hanem a túl stresszes mindennapokra.

Nehéz úgy átaludni az éjszakát, hogy lefekvés előtt még dolgozol, vagy későig tanulsz.

Éjszakára kapcsold ki a telefonodat, és mindenféle elektronikus eszközt vigyél el a közeledből, így minimálisra csökkentheted annak az esélyét, hogy azon stresszelj, ki fog keresni legközelebb. Az éjszaka az alvásé – minden más ráér reggelig!